Za roky, co působím v Kladně jako novinář, jsem zažil mnoho zajímavých chvil, ale i okamžiků, které mě vždy a znovu zaráží.

Jsou to především anonymní, štvavé a lživé výpady, které se poslední čtyři léta množí hlavně na facebookových a jiných profilech. Mají jedno společné, hrají si na politickou kritiku, ale přitom se vyznačují pouze špínou a nenávistí. Místo aby se autoři snažili být hrdí na svoje město, neustále ho někteří podrážejí, házejí ho do špíny a bláta. 

Velký podíl na tom mají dva profily The Kladno a Kladno - to je to město. Už dlouho jsem přemýšlel, komu stojí za to udržovat je při životě, věnovat tomu svou energii a “invenci”. V těchto dnech ale přišlo odhalení. Argumenty hovoří dost jasně a díky nim jsem nyní mnohé pochopil. Jejich autor je jeden a ten samý - samozvaný komunální politik Lukáš Hanes. Právě jeho jméno a aktivity stojí za zprvu neviditelným nořením se do hlubin anonymních a pomluvou zavánějících výlevů. Ty se ale postupně staly standardem diskusí pod mnoha příspěvky spojených s Kladnem. Mrzí mě to jako novináře tělem i duší. Jsem zvyklý se pod svoje zprávy vždy podepsat, nést následky i toho, pokud se někomu nelíbí. Neschovávám se za anonymitu a vulgaritu na sociálních sítích. 

Novinář má běh událostí popisovat a informovat. K informování ovšem patří i upozornění na negaci, lži a jiné výmysly na informačních portálech či rádoby nezávislých profilech. Sám jistě nejsem bez chyby, ale to, co se děje na profilech The Kladno a Kladno - to je to město, je naprosto za hranou. Je a jim podobné vnímám jako podvod. Čtenáře nechávají po několik let naslouchat lžím a výmyslům jen s jedním účelem a cílem, aby se Lukáš Hanes dostal k tolik touženému politickému místu. Vážený čtenář dá snad přednost práci podle pravidel a dodržení profesních postupů před laciností amatérských ignorantů s vysokou mírou vlastního ega, kteří nemusejí a ani zásadně nechtějí dodržovat žádná pravidla.  

Mám obavu, že profily Lukáše Hanese nejsou a nebudou jediné a mohly by se do budoucna stát šablonou, jak “pracovat” ve prospěch nejen politických cílů.

Jan Murárik