V Libušíně bojovali vikingové, husité i rytíři

Libušínský spolek přátel historie uspořádal včera 27. ročník historického festivalu Bitva Libušín. Festival, jehož tradičním vyvrcholením je největší středověká bitva ve střední Evropě, a s ukázkou života ve středověké Evropě.

„Mezinárodní festival je určený především pro rodiny s dětmi a zájemce o historii. Program je připravený tak, aby zde každý mohl prožít příjemné odpoledne a též se něco zajímavého dozvědět. Údolí pod hradištěm kněžny Libuše se již tradičně proměnilo v areál festivalu, který byl rozdělený do několika částí,“ sdělil za pořadatele Petr Šrámek z libušínského spolku. 

Vrcholem akce, na kterou se mimo jiných sjelo zhruba dva tisíce šermířů, byla velká, předem domluvená, polní bitva mezi dvěma znepřátelenými pány. Příběhy jednotlivých bitev jsou v Libušíně vždy smyšlené, tak trochu pohádky, ale to jim neubírá pranic na působivosti a oblibě u diváků. Zbraně, zbroje a vybavení bojujících odpovídají skutečné historii. Návštěvníci festivalu spatřili na jednom místě historické postavy a repliky předmětů takřka celé Evropy z období let 800 až 1500. V Libušíně se tak potkali například vikingové, husité, členové rytířských řádů a další. 

Jan Murárik

Foto: Vašek "Kony" Konrád

bitvabitva

Bitva na distanc kopí

bitvabyval

Býval to sport a je to sport...

bitvadoboje

Do boje zasáhli lučištníci

bitvadovednost

Dovednostní soutěž

bitvakdysi

Kdysi šlo o život

bitvalibusin

Libušín hýřil barvami

bitvalibusinem

Libušínem řinčely zbraně

bitvanadherna

Nádherná majestátnost

bitvapadle

Padlé nikdo neodklízel...

bitvapanovnice

Panovnice

bitvapopularita

Popularita bitvy je rok od roku větší

bitvasejmi

Sejmi jablko...

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí