Jakmile nastane teplé počasí, Středočeské vodárny (SVAS) jsou zahlceny žádostmi o dodání vody do bazénů. 

„Letošní rok je výjimečný v tom, že nastalo poměrně brzy teplé počasí a začaly se kupit objednávky na dopravu vody cisternou do domovních bazénů. Jen do 25. května jsme vyřídili na 200 objednávek na dopravu vody, což představuje denně v průměru 42 m3 vody,“ uvedl Marek Holubovský, vedoucí střediska vodovod Kladno. „V loňském roce jsme dovezli celkem 3 600 m3 vody a letos už na 2 100 m3,“ dodal Marek Holubovský.

„I když každoročně nabízíme plnění bazénů prostřednictvím cisteren, vždy se najde někdo ze zákazníků, kteří plní bazény vodou z vodovodní přípojky a pak si stěžují, že voda v bazénu je zakalená,“ řekl provozní ředitel SVAS Bc. Pavel Pobříslo. „Tyto problémy se zákalem, popřípadě s tlakem, jsou způsobeny nárazovými odběry pitné vody a rychlým napouštěním bazénů, což způsobuje zásadní zvýšení rychlosti proudění pitné vody v potrubí. Důsledkem může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě. I když tento zákal nemá vliv na kvalitu pitné vody, jsou tím ovlivněny její senzorické vlastnosti a zákazníci si pak mohou na tento jev stěžovat,“ vysvětluje Pavel Pobříslo. 

Dalším problémem spojeným s napouštěním bazénů pomocí přípojky ve špičce může být v některých lokalitách pokles tlaku ve vodovodním řadu, který se pak negativně projeví i u dalších odběratelů.

Z výše uvedených důvodů Středočeské vodárny pomáhají svým zákazníkům těmto problémům předejít a nabízejí možnost objednat si vodu do bazénu pomocí přistavené cisterny. Přistavení je však služba placená, aktuální ceník je zákazníkům k dispozici na webových stránkách www.svas.cz, případně jej rády sdělí operátorky Call centra společnosti po zavolání na 840 121 121, 602 128 127. Prostřednictvím Call centra, případně osobní návštěvy v zákaznických centrech, je pak možné službu objednat a dohodnout si potřebné podrobnosti. Pro urychlení vyřízení objednávky včetně požadavku na kalkulaci služby je lepší zaslat požadavky na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V případě, že se majitel domovního bazénu přesto rozhodne jej doplňovat prostřednictvím vodovodní přípojky, doporučuje se bazén napouštět velmi pomalu a mimo špičku. Tím se předejde k zakalení vody způsobené zvýšenou rychlostí proudění pitné vody v potrubí a problémům s dodávkou vody. Napouštění bazénů je dobré také předem konzultovat se zaměstnanci centrálního dispečinku na tel. čísle 312 812 108 – 109.

- red -