Prvňáčci mají za sebou pasování na čtenáře

Jedenáctý ročník oblíbeného projektu Pasování prvňáčků na čtenáře symbolicky uzavřel školní rok v Městské knihovně Kladno.

„Zpracování projektu je náročné, ale s velkým potěšením přijímáme fakt, že školy zahrnují pravidelné návštěvy knihovny do svých osnov, a to nemluvíme jen o žácích prvních tříd. Pokud jde o samotné Pasování, podporuje nás Svaz knihovníků a informačních pracovníků, který každoročně osloví známého českého spisovatele, aby pro prvňáky napsal knihu, letos to byla Evelína Koubová. A samozřejmě nesmíme zapomenout na podporu rodičů,“ říká vedoucí Oddělení pro děti na Sítné Elena Hantáková.

V letošním roce byl udělen Řád čtenářský 687 žákům prvních tříd z Kladna a okolí. Děti knihovnu poprvé hromadně navštíví po pololetním vysvědčení. Společně s knihovnicemi přečtou a sehrají pohádku, seznámí se s edicí První čtení a chodem dětského oddělení. Na prvňáky samozřejmě čeká zkouška prokázání vědomostí, schopností a dovedností. Pokud ji zdárně zvládnou, jsou na konci školního roku slavnostně pasováni na „rytíře Řádu čtenářského“. Obdrží osvědčení, které si v průběhu roku mohou zdarma vyměnit za čtenářskou legitimaci, knihu Bráchova bota a další drobné dárky - mezi nejoblíbenější patří volné vstupenky do Divadla Lampion.

Vedoucí Oddělení služeb Radka Novotná dodává: „Cílem projektu je samozřejmě podpora a rozvoj čtenářské gramotnosti. Knihovna je důležitou součástí celoživotního vzdělávání, poskytuje snadný přístup k pramenům a informacím už od raného dětství. Stalo se dobrým zvykem, že ,své‘ prvňáky doprovází na Pasování kromě třídních učitelů, případně asistentů i samotní ředitelé, ředitelky základních škol. Děti pak přechod ke čtenářství vnímají o to slavnostněji.“

Pasování se také zúčastnili hosté, herci a zástupci Divadel Kladno s.r.o Jan Krafka, Barbora Janatková, Diana Hauptová, Jana Zenáhlíková, Marie Jansová, Matouš Danzer, Linda Luptáková a zastupitel města Kladna Bc. Rudolf Carvan.

Další ročník Pasování prvňáků na čtenáře / Poprvé do školy - poprvé do knihovny bude zahájen již v září tohoto roku. 

 

Pasování v číslech

687 pokleknutí pasovaných prvňáků

765 návštěvníků akce (rodičů, prarodičů)

58 paní učitelek, učitelů a asistentek

9 ředitelů a zástupců ředitelů škol

- red -

Foto: MK Kladno


Počasí Kladno

Předpověď počasí