Již čtvrtým rokem slouží napajedla, která zřídila společnost Středočeské vodárny (SVAS) pro zvěř nacházející se na území Mělnická Vrutice a Řepínský důl. Vinou tropických teplot a nedostatku vláhy zvěř nemá ve svém přirozeném prostředí dostatek zdrojů k napájení a tak hojně využívá těchto vodních ploch.

„Napajedla, která naše společnost vybudovala v jímacím území, jsou hojně navštěvována. Pravidelně je kontrolujeme a u některých napajedel jsem zjistil značný úbytek vody. Domníval jsem se, že se jedná o závadu v konstrukci napajedel. Proto jsem nainstaloval fotopast, která ukázala, že příčinou úbytku vody je zvýšená návštěvnost žíznivé lesní zvěře,“ vysvětlil Václav Jásek, vedoucí střediska Dálkovod Mělnická Vrutice. „V tomto počasí zvěř ztrácí přirozenou plachost, a proto k napajedlům chodí i v době, kdy zaměstnanci našeho střediska pracují v jejich okolí,“ sdělil na závěr Václav Jásek. Napajedla jsou průběžně doplňována vodou z nejbližšího zdroje a tak tropické teploty neohrožují napajedla jejich nedostatkem.

Nyní šest napajedel i nadále slouží zvěři jako jediný zdroj vody v jímacím území Mělnická Vrutice a Řepínský důl. Díky záznamům z fotopastí je zřejmé, že napajedla navštěvuje vysoká zvěř, zajíci, jezevci, lišky, divoká prasata a ptactvo.

- red -