To, že je Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích místem, kde se dozvíte vše o historii kladenského hornictví nebo kde zažijete zajímavé akce typu Masopust nebo Čarodějnice, to už mnozí z vás vědí. Že je také místem, které nabízí mateřským, základním i středním školám zajímavý program, je pro některé možná novinkou. V Mayrovce od nového školního roku naleznete širokou nabídku v oblasti neformálního vzdělávání, která je určená všem věkovým kategoriím.

Se školou je možné navštívit běžnou prohlídku skanzenu, ke které jsou nově připravené zábavné pracovní listy. Pokud jste spíše příznivci zážitkové pedagogiky a upřednostňujete vzdělávání hravou a zábavnou formou, můžete si vybírat z několika vzdělávacích programů. Pro mladší děti jsou určené programy Zdař Bůh a Dolem nedolem, ve kterých se děti seznámí se základními principy fungování dolu, ale také si prakticky vyzkouší, jak samotné uhlí vznikalo. Pro starší žáky je v nabídce nově program Pracovní den na Mayrovce, během kterého dojde i na vyzkoušení praktických činností různých důlních pracovníků. Náročnou profesi báňského záchranáře zase představí program Cestou za báňským záchranářem.

Pokud chcete svojí návštěvu na Mayrovce zaměřit spíše na výuku geologie a chcete mít radost z vlastnoručně nalezených otisků přesliček a plavuní, tak můžete absolvovat program Expedice na haldu. Pro hravější děti je pak určená výtvarná dílna S lampou do podzemí.  A protože v lednu a v únoru je ve skanzenu na prohlídky i programy zima, mohou přijet zaměstnanci skanzenu přímo do škol s přednáškou o historii těžby uhlí na Kladensku. Ta bude v rozsahu jedné vyučovací hodiny a pro školy bude k dispozici zdarma.

Pokud vás nabídka neformálního vzdělávání pro školy zaujala a chcete vědět více, přijďte v sobotu 1. září v 10 hodin do Hornického skanzenu Mayrau. Následně si budete moci projít skanzen s průvodcem. Připraveno bude i drobné občerstvení. Kvůli omezené kapacitě je třeba si místo zarezervovat na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo tel. 776222297.

- red -