Petr Šváb: Není ANO jako ANO

Námluvy kladenských organizací ODS a ANO, přípravy na nadcházející komunální volby i poslední čtyři roky v kladenské komunální politice. Jaké byly pohledem jedné z klíčových postav místního sdružení ANO? Zeptali jsme se Petra Švába (ANO).

Zakládal jste před sedmi lety místní buňku ANO. Jak na tu dobu vzpomínáte?
Kladenská organizace ANO vznikala v roce 2011, původně jako protestní sdružení poměrně malého okruhu lidí. Jen někteří se stali členy ANO. V roce 2014 jsme šli poprvé do komunálních voleb. Z 33 kandidátů byla značná část nezávislých, slangem ANO sympatizantů. Podařilo se nám dosáhnout dobrého výsledku, dostali jsme se na radnici. 

Do roku 2014 to vypadá jako velmi dobrý příběh… 
Mohlo by se to tak zdát. Ale už od prvních týdnů, kde se ANO stalo součástí městské rady, se děly věci. Na jednu stranu jsme začali vnímat město, pochopil jsem s nejbližšími kolegy včetně mé manželky, co to je pomáhat Kladnu, pracovat pro město. Byli jsme na začátku příjemné a užitečné práce. Jak ale plynuly týdny a měsíce, množily se útoky na tehdejší vedení místní organizace. Do ANO vstupovaly „černé duše“, které se tam snažila implementovat i místní ODS. Některé útoky se nám podařilo odhalit, bohužel se pak podařilo pro tyto „útoky“ získat některé členy. Vždy se jednalo o to samé, o vlastní ambice a zájmy. Kladenská ODS se v čele se současnými kandidáty snažila udělat z našeho sdružení „B“ tým občanských demokratů. Námluvy ANO s ODS jsou na programu i v těchto dnech. Je to paradoxní ve chvíli, kdy členové, kteří se takových jednání účastní, vstupovali do ANO s tím, že nikdy nechtějí spolupracovat právě s ODS, a to kvůli fungování ODS v čele města v předchozích obdobích. 

Hovoříte o někom konkrétním? 
Jasným příkladem, kdy osobní ambice naprosto vládnou nad jakýmikoliv zájmy města a jeho obyvatel, o znalostech nemluvě, je Petra Melčová. Dodnes očividně nepochopila, co to znamená být členkou městské rady. Jediným měřítkem jsou pro ni, vedle vlastních smyšlenek a touhy být známou političkou, pokyny „centrály“. Je třeba připomenout, že místní buňka ANO nemá vlastně žádnou svébytnost, jako jiné místní organizace a vůbec celé hnutí ANO podléhá rozhodnutím nadřízených orgánů v čele s předsedou hnutí, který má právo veta ve všem rozhodování. Ale smutný příběh ANO není jen o Petře Melčové, ale i Tomáši Zimmermanovi, Radku Vohradském nebo Jiřím Chvojkovi. 

Jiří Chvojka je ale lídrem pro nové volební období? 
Z mého pohledu je to jedna z nejsmutnějších kapitol kladenského ANO. Jiří Chvojka absolutně nemá svůj názor, čeká jen na pokyny vedení strany, bojí se čehokoliv, co by mohlo ohrozit jeho bytí ve straně. S malou dávkou nadsázky, je to tak silná osobnost, že pokud by mu zavolal Andrej Babiš, aby udělal třeba kvůli komunálním volbám deset dřepů před radnicí, hned poběží, byť by byl v pyžamu, a raději jich udělá dvacet, a to každý den. Zkrátka je poslušnou a třepající se figurkou. 

Jeho hlavním tématem pro nadcházející volby má být fotbal…
To je až zarážející. Zejména v okamžiku, kdy Jiří Chvojka před pár lety, na pokyn centrály ANO či dost možná Petry Melčové, odmítl účast v městské komisi pro SK Kladno. Svůj podíl na tom měly výhrůžky Petry Melčové a dalších, že Jiřího Chvojku vyloučí z hnutí, pokud by se chtěl angažovat v komisi pro SK Kladno. Po tom všem má nyní Jiří Chvojka právě fotbal včetně SK Kladno a fotbalového stadionu Fr. Kloze jako své ústřední téma. Člen hnutí ANO Tomáš Zimmerman se podílel na příchodu společnosti Talon Invest a. s. Po působení tohoto subjektu zůstal více než půlmilionový dluh, který dodnes nebyl uhrazen.

Často hovoříte o Petře Melčové? 
Je to tak, ale není v tom nic osobního. A to ani ve chvíli, kdy dva dny po pohřbu mé ženy a tehdejší náměstkyně primátora v novinách uvedla, že se nyní stává první dámou Kladna. Už to by byl důvod, abych měl vůči takovému člověku antipatie. Ale k tomu se, v případě někoho, komu vládne vlastní zájem a doslova hloupost spojená s lacinými intrikami, pomlouváním a neschopností, nikdy nesnížím. Petra Melčová je malinkatou figurkou s velkým egem. Nic víc k tomu nemůžu dodat. 

Abychom nekončili smutně, už čtyři roky pracujete ve Sportovních areálech města Kladna. Jak byste zhodnotil své působení v této společnosti? 
Práce v SAMKu mě osobně těší. Kladno v posledních letech pro své obyvatele udělalo velký kus práce a Sportovní areály města Kladna jsou toho nedílnou součástí. Podařilo se opravit, zcela rekonstruovat i vybudovat řadu sportovišť. Stejně tak to ale platí i pro město jako takové, proto jsem rád, že jsem poslední čtyři roky mohl spojit s městem. Doufám, že si pozitivních změn všimnou samotní Kladeňáci při rozhodování, komu dát svůj hlas v nadcházejících volbách. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí