Kladenská koalice s SPD rozčílila Pospíšila, členovi TOP 09 hrozí vyloučením. Diví se i vedení ODS

Politické dění v Kladně očima zpravodajského serveru https://ct24.ceskatelevize.cz

 

 Kladenská koalice dohodnutá velmi rychle po volbách nevzbudila pozornost pouze tím, že obešla vítěznou Volbu pro Kladno, ale také složením. Spojily se v ní ODS, ANO a Kladeňáci – což je volební koalice lidovců, TOP 09 a STAN – s hnutím SPD. Už je ale jisté, že TOP 09 v ní nezůstane. Předsedu strany Jiřího Pospíšila spojenectví zastupitele TOP 09 Petra Haška s hnutím Tomia Okamury pohoršilo natolik, že pohrozil jeho vyloučením, pokud z koalice nevystoupí. Ze spojenectví není nadšeno ani vedení ODS.

Koalice ODS, ANO, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a SPD má vrátit do křesla kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) a znovu odstavit Milana Volfa (Volba pro Kladno). Ten vládl v uplynulém volebním období v koalici své strany s komunisty a ANO. Že je v nové koalici SPD, se však nelíbí vedení ODS ani TOP 09. Její předseda dokonce členovi koalice ze své strany stanovil ultimátum. „Koaliční paktování s SPD je nepřijatelné. TOP 09 má platné usnesení, kterým tuto spolupráci zakazuje. Dotyčný člen kladenské topky má jen dvě možnosti – vystoupit z koalice, nebo vystoupit ze strany. Jinak bude vyloučen pro porušení hodnot TOP 09,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Vedení ODS sice tak striktní není, ale také se nad výsledkem koaličních jednání podivuje. Předseda strany Petr Fiala ale připustil, že situace ve městě je specifická. „Pokud vím, kampaň na Kladně byla velmi vyhrocená, doprovázená masivními anonymními útoky na opozici. Detaily ale neznám,“ uvedl. ODS sice nemá psaný zákaz spolupráce s SPD, ale předsednictvo strany přesto bude chtít od kladenské organizace vysvětlení.

Dohodnutá koalice bude mít 18 zastupitelů z 33, případný odchod člena TOP 09 by ji tedy ještě nepoložil, naopak bez dvou zástupců SPD by vzniknout nemohla. Pokud proti vůli Jiřího Pospíšila a přes znepokojení republikového vedení ODS vznikne, skončí v opozici Volba pro Kladno, která ve volbách získala 34 procent hlasů a má 13 mandátů, a dva komunističtí zastupitelé.

Koalice slíbila, že ve městě zruší herny a zamezí výstavbě hypermarketu na Růžových polích, v dohodě je také zavedení participativního rozpočtu, důraz na transparentní hospodaření města a městských firem a investice do chodníků, silnic, vznik nových parkovacích míst, parků a sportovišť. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí