Stanislav Trojan: Zimu u auta nepodceňujte

Letním pneumatikám právě zvoní hrana a na programu dne takřka každého řidiče je zimní údržba vozidla. Na co určitě nezapomenout a co je před nadcházejícím obdobím dobré pro svůj vůz udělat, na to jsme se zeptali Stanislava Trojana, majitele stejnojmenného autoservisu. 

Co určitě nepodcenit?
Každopádně nechte zkontrolovat systém dobíjení akumulátoru. Ten v zimě dostává nejvíc zabrat. Ať se vám v servisech podívají na nemrznoucí kapalinu, na její bod zámrazu. Zevně bych zkontroloval veškeré těsnění i mechaniku zámku dveří. Když se vybije akumulátor, může se stát, že se přes mrazem znehybněnou mechaniku do auta nedostanete. A předpokládám, že všichni už mají přezuto na zimní obutí. 

Celoroční pneu nestačí?
Za mě ne! To je pouhý kompromis, který vyhláška o silničním provozu umožňuje. Tyhle pneumatiky nemají ani kvalitu speciálních letních či zimních. 

Když řidič nechal vyměnit na jaře olej a filtry, je nutné se na ně zaměřit?
Moderní auta si toto hlídají sama. 

S čím v současnosti nejčastěji jezdí klienti do servisu?
Stále s přezouváním pneumatik a potom s brzdovým systémem. Jeho opotřebení nad únosnou mez totiž zjistí mechanik právě při sundání kola, mění-li pneumatiky. Často měníme destičky, ale i kotouče. 

A s čím nejčastěji jezdí po zimě?
S boucháním náprav. Výtlukům na silnicích se v zimě téměř nevyhneme a nápravy tím trpí. V průběhu zimy čekáme potíže s žhavením, akumulátorem, dobíjením, s chlazením. I když řidiče před zimou upozorňujeme... 

Jan  Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí