V rámci zkvalitnění informování cestujících a služeb cestujícím v zastávkách a stanicích, jak autobusových, tak železničních v rámci kraje, které poskytuje Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK), byl z rozpočtu Středočeského kraje pořízen první automobil Zastávkové služby.

Systém integrované dopravy se v rámci Středočeského kraje neustále vyvíjí a rozšiřuje o nové oblasti a vznikají tím stále vyšší nároky na práci Zastávkové služby PID. „Integrací železnice v celém Středočeském kraji jsme se nyní dostali do situace, kdy vzdálenosti mezi jednotlivými kontrolními úseky jsou takové, že bez pořízení nového specializovaného vozidla bychom nebyli schopni zajistit základní servis dotčených míst. Toto vozidlo je mimo jiné vybaveno zařízením určeným pro přepravu strojů a nástrojů pro opravu a úpravu označníků přímo na místě bez nutnosti demontáže, odvozu a nové montáže, stejně tak jako vícekapacitním elektrickým zdrojem pro napojení techniky pro tyto práce,“ uvedl ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Pavel Procházka.

„Pořízením tohoto vozidla došlo k výraznému zefektivnění práce pracovníků zastávkové služby, kterým tento speciálně vybavený automobil může sloužit jednak jako mobilní kancelář a zároveň pojízdná dílna, čímž mohou operativně řešit možné problémy v zastávkách přímo na místě,“ dodal zástupce ředitele pro investice a technický rozvoj IDSK Ing. Jiří Pelant, do jehož úseku Zastávková služba PID patří.

Činnost Zastávkové služby PID zahrnuje:

 • Plnění programu výroby a vývěsů informačního systému na zastávkách ve správě dopravce ČSAD Střední Čechy. 

Umístění informačních prvků o systému PID na železničních zastávkách ve Středočeském kraji a jejich obnova.

Zveřejnění jízdních řádů železničních linek ve formátu „zastávkového jízdního řádu“ jako dodatková informace k zákonným vývěsům jízdních řádů. 

Kontrolní činnost stavu a kompletnosti těchto vyvěšených materiálů na železničních zastávkách dle smlouvy, dle které je nutno každou železniční zastávku zkontrolovat jedenkrát za šest týdnů.

Rozvozy informačních materiálů dopravcům, materiálů při propagačních a informačních akcích organizovaných v rámci systému PID a na území Středočeského kraje.  

Aktualizace jízdních řádů autobusových linek na vybraném území ve Středočeském kraji. 

-red-

Foto: SK