Volba pro Kladno k vyhlášce o hazardu

Volba pro Kladno prohlašuje, že nové vedení města riskuje s osudem hazardu na území města Kladna.

Přes varování odborníků z hospodářské komory a vedoucího psychologa střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In Praha Ivana Doudy kladenská koalice schválila nulovou toleranci hazardu ve městě, tedy zrušení všech povolených “adres”, kde bylo možné dle vyhlášky provozovat v souladu se zákonem hazard. Aktuálně je v Kladně povolených 32 adres z původních 117. “V praxi nulová tolerance znamená otevření dveří pro černé herny a kvízomaty, na které se nevztahuje žádná zákonná regulace. Tedy mohou zde hrát všichni, bez registrace, bez kontroly. Je zcela zřejmé, že se jedná o hloupý a populistický krok, a to v okamžiku, kdy Kladno nemá s hazardem žádné problémy,” říká předseda Volby pro Kladno Milan Volf. Podle něj se nyní otevřela cesta černým hernám, město současně ve svém rozpočtu přijde o cca 80 milionů korun ročně. 

Zastupitelstvo hlasy koalice včera zrušilo vyhlášku O pořádku ve městě, tzv. lavičkovou vyhlášku, která umožňovala městské policii postihovat rušení pořádku na veřejných místech. “Strážníci nemají jinou možnost, jak postihnout chování nepřizpůsobivých, kteří zejména v teplejších měsících doslova bivakují na veřejných místech a obtěžují slušné obyvatele města. Tímto krokem koalice zrušila jedinou možnost, jak ochránit klid a pořádek v Kladně. Navíc ani nenavrhla žádnou jinou variantu řešení tohoto problému,” řekl předseda Volby pro Kladno Milan Volf. Postup koalice označil jako zcela alibistický, navíc v rozporu s potřebami Kladna a hledáním řešení problémů, které Kladno zcela jednoznačně má. Město Kladno se v minulosti postavilo za zájmy Kladeňáků. Ministerstvo vnitra ovšem znění vyhlášky rozporovalo. “Byli jsme připraveni vyhlášku obhájit i soudní cestou. Není přeci možné, abychom chránili zájmy menšiny na úkor slušné většiny,” doplnil Volf. 

Volba pro Kladno se vymezuje proti zcela nedemokratickému vedení zasedání zastupitelstva. V části vymezené diskusi občanů primátor Dan Jiránek neumožnil, v rozporu s jednacím řádem zastupitelstva, vystoupení právníka Františka Hrudky. Ten se standardně přihlásil v rámci diskuse v reakci na nařčení, že měl špatně formulovat jednu ze smluv pro Sportovní areály města Kladna. Ve chvíli, kdy chtěl toto nařčení vysvětit, primátor mu vystoupení zakázal s tím, že nemůže v diskusi opakovaně vystoupit. Tuto formulaci ale jednací řád neobsahuje. “Koalice od svého ustavení deklaruje otevřenost, demokratičnost a transparentnost. Už první dva týdny jejího působení na radnici ukazují na naprostý opak,” říká předseda Volby pro Kladno Milan Volf. Současně dodává, že stávající koalice uznává demokratické postupy pouze v momentě, kdy souzní s jejich vlastními zájmy.

-red-

Ilustrační foto: archiv

dropin

Vyjádření PhDr. Ivana Doudy k problematice hazardu


Počasí Kladno

Předpověď počasí