Cvičný zásah u požáru zkomplikovala parkující auta

Dnes v devět hodin dopoledne vyhlásilo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje poplach kladenské profesionální jednotce. Tentokrát však pouze v rámci taktického cvičení, jehož námětem byl požár bytu ve 12. patře jednoho ze šestice věžových domů v městské části Rozdělov. 

Kladenští hasiči k události vyjeli se dvěma cisternami, automobilovým žebříkem, protiplynovým automobilem a velitelským vozidlem. Jako výpomoc byly povolány dobrovolné jednotky z prvního stupně poplachového plánu, konkrétně z obcí Hřebeč, Braškov a Pchery – každá s jednou cisternou. Prvotním průzkumem byl potvrzen kouř vycházející z bytu ve 12. patře, kam bylo rozvinuto dopravní vedení s jedním útočným C proudem. Hasiči v dýchací technice následně zahájili kontrolu bytů a evakuaci nájemníků, které podle scénáře cvičení nahradili studenti kladenské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Dubská.

Vlastní hasební práce byly zahájeny po vypnutí elektrického proudu v domě. Evakuace figurantů probíhala po schodišti ve vyváděcích maskách do vstupní haly, kde si „nájemníky“ převzali členové posttraumatického týmu k poskytnutí psychosociální pomoci. Na odvětrání zakouřených prostor pak byla po otevření oken v horním patře nasazena přetlaková ventilace. K objektu byl zároveň přistaven automobilový žebřík, protože jedním z témat cvičení bylo i prověření možnosti ustavení výškové techniky pro případ záchrany osob z oken.

Hasiči si také vyzkoušeli napojení hadice na stabilní rozvod požární vody a kontrolu tlaku v nejvyšším patře. „Každý z těchto věžáků má vlastní vedení ze spodního suterénu, kde jsou i nádrže s vodou a čerpadla, až nahoru. Proto jsme si na horní terase zkusili, jestli je i na střeše dostatečný tlak, který by měl být zajištěn automatickým spuštěním čerpadel po otevření ventilu v jakémkoliv patře,“ vysvětlil velitel zásahu ppor. Martin Paur, velitel sloužící směny C.

„Jako každé cvičení i to dnešní mělo několik cílů. Kromě tradičního ověření dojezdových časů a nasazení potřebného počtu sil a prostředků jsme si chtěli zkontrolovat i nástupní plochy, hlavně pro ustavení výškové techniky. To je asi klasický problém číslo jedna, což se nám potvrdilo i dnes, kdy jsme kvůli zaparkovaným autům nemohli přistavit žebřík na ideální místo. A také jsme si chtěli procvičit možnosti záchrany osob z vyšších pater a seznámit zúčastněné jednotky s problematikou zásahu ve výškových budovách,“ doplnil vedoucí cvičení a velitel kladenské stanice mjr. Bc. Milan Strádal.

Velké množství blikajících červených vozidel s bílými pruhy přilákalo i přes poměrně chladné počasí spoustu kolemjdoucích, kteří zpovzdálí sledovali hasičské rojení kolem jednoho z kladenských monumentů. Věžové domy, kterým se podle jejich vzhledu také říká „chicagské mrakodrapy“, byly postaveny v 50. letech minulého století a patří ke kulturním památkám. Výškou kolem 43 metrů jsou zřejmě nevyššími obytnými stavbami v celém Středočeském kraji.

por. Ing. Ladislav Holomčík,
tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje

Foto: HZS SK

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí