Rok uplynul jak voda v rychlé řece a máme na krku Vánoce. A s nimi tradiční nakupování a skladování stromků i ryb. Vaše Kladno se zeptalo odborníků, jak s nimi nejlépe zacházet.

V těchto dnech začal prodej ryb. V kádích se to většinou kapry jen hemží. Kterého si vybrat?
"Zaměřte se na stavbu ryby, jestli je dobře živená, zdali nevypadá, jako kdyby shazovala do plavek. Měla by mít lesklé oko, pružné břicho a červené skřele. Když přijdete ke kádi, měli by se kapři pohnout, reagovat na váš pohyb. Pokud se nehnou, je něco špatně. Stejně tak, jako když se povalují na boku. Jestli jsou břichem vzhůru, jděte nakupovat rybu jinam,“ doporučuje kladenský porybný František Kulhánek a dodává: „ Odradit by vás měla i kalná voda v kádi, skrz kterou rybu téměř nevidíte. Větší prodejci se snaží rybu uchovat v dobré kondici. Osobně si na Vánoce chytávám štiku, a kdybych si měl rybu koupit, tak zajdu pro většího, nejméně tříkilového kapra.“

Už týden si můžeme koupit u různých prodejců jehličnany. Většina zákazníků prý dává přednost jedli, jiní borovici či smrčku. 
„Nejvíce na odbyt jdou stromky kolem sto osmdesáti centimetrů výšky. To je podle mne univerzální velikost do místností v domech i v bytech. Nejdéle drží stříbrný smrk a jedle. Když nemůžete přinesený stromek uložit mimo byt, nechte ho stát v místnosti s minimálním ohřevem vzduchu. Nestáhnete-li topení, tak vám do Třech králů seschne a opadá. Ideální by bylo, pokud nemáte možnost nechat stromek venku, domluvit se s prodejcem, aby vám ho nechal u sebe do poslední možné chvíle. Stromky jsou totiž ve vegetativním klidu a mráz či velkou zimu v pohodě vydrží. Světlo stromkům nevadí. Rozhodně je zbytečné dávat stromek do vody, nebo lít vodu do stojanu. Stromek nepije! Nepomůžete mu tím,“ radí Rudolf Fiala, majitel zahradnictví.

-red-