Do kladenské oblastní nemocnice bude kraj významně investovat

Kladenská nemocnice je druhou v pořadí z oblastních nemocnic zřizovaných Středočeským krajem, kterou navštívila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011). Zajímala se v ní včera především o to, jak je nemocnice připravená na krajské investice a jaké opatření přijala, aby se v letošním roce obešla bez provozních dotací.

„Dobré fungování krajských nemocnic je nyní naší prioritou. Cílem kraje je zabezpečit, aby svůj provoz byly schopné financovat ze svých zdrojů, a to bez jakéhokoliv dopadu na kvalitu a dostupnost péče. Krajské dotace by měly v budoucnu jít jen do investic,“ zdůraznila hejtmanka. 

Hejtmanka mluvila s vedením nemocnice o situaci kladenského, středočeského i celorepublikového zdravotnictví. Probírala se témata týkající se mezd zdravotnického personálu, investic do zdravotnické techniky, rekonstrukce nemocnic i nedostatku personálu na všech úrovních. 

Do Oblastní nemocnice Kladno loni kraj investoval téměř 50 milionů korun, v letošním roce bude největší akcí revitalizace kuchyně a jídelny. Celkové předpokládané náklady jsou ve výši cca 74 milionů korun, požadavek na dotaci z rozpočtu kraje je v roce 2019 ve výši 44 milionů korun a v roce 2020 ve výši 30 milionů korun. V letošním roce projde přestavbou i pavilon C, v němž je například novorozenecké oddělení, neurologie, onkologie a gynekologické oddělení. „Zajímalo mě, zda bude nemocnice schopna tyto peníze začleněné do rozpočtu kraje profinancovat,“ podotkla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Zároveň hejtmanka chtěla vědět, jaká opatření vedení nemocnice podnikla pro to, aby ON Kladno nebyla ve ztrátě v oblasti provozních nákladů. „I přes zlepšení provozního hospodaření se kladenská nemocnice ani v loňském roce ještě neobešla bez provozní dotace. Jedním z hlavních úkolů nového vedení nemocnice je proto tento problém vyřešit,“ uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová. Při diskusi se zaměstnanci neurologického oddělení došlo i na témata platy, záchytka nebo na přestavbu pavilonu C.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí