Opilci z Kolína se budou vozit i do Kladna

Středočeský kraj je připraven řešit problém osob, které je zapotřebí po neúměrném požití alkoholu umístit v zařízení, poskytujícím protialkoholní a protitoxikomanickou službu. Pro letošní rok navýšil oproti roku loňskému finanční prostředky na provoz záchytek v ON Mladá Boleslav, Centru sociálních a zdravotních služeb města Příbrami a pro ON Kladno. Celkem jde o 6,3 milionu korun.

Provoz čtvrté záchytné stanice v Kolíně už finančně podpořit nemohl,  kolínská záchytka byla na konci roku uzavřena bez náhrady. Opilci z východní části kraje tak budou muset být zatím umístěni ve zbývajících třech zařízeních.

Důsledkem bylo přijetí rozhodnutí o posílení záchytky v Mladé Boleslavi, kde se počet intoxikovaných osob na rozdíl od Kolína výrazně zvyšuje. Podle údajů, které má Středočeský kraj k dispozici, za rok 2018 bylo v kolínské záchytce ošetřeno 149 osob posilněných alkoholem z celkového počtu 721 osob, které skončily na záchytkách ve Středočeském kraji. Kraj též předpokládá, že dojde k dalšímu navýšení finanční podpory záchytce v Příbrami a v Kladně. 

Radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví JUDr. Robert Bezděk také jasně říká, že kraj je připraven situaci řešit a že nechce, aby na agresivitu podnapilých dopláceli lékaři a zdravotní sestry v nemocnicích. Zdůraznil proto, že bude-li chtít záchytku ve východní části kraje otevřít některá z radnic či jiný subjekt, je Středočeský kraj připraven ho okamžitě finančně podpořit. Zatím však budou v provozu zmíněné tři záchytné stanice, do nichž budou případní opilci z Kolínska, Kutnohorska, Poděbradska či Nymburska převezeni. Skončí na záchytkách v Příbrami, Mladé Boleslavi či v Kladně.

-red-

Ilustrační foto: archiv

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí