Silvestrovský rozhovor. Výtečný kuchař a úspěšný provozovatel kladenské restaurace U Koně Stanislav Lacina dnes slaví 54. narozeniny.

Jak obvykle své narozeniny slavíte?
V kuchyni (směje se). Letos je, vzhledem ke známé situaci, Silvestr specifický, ale i tak ho strávím v kuchyni. Do dvou hodin máme okénko a pak jsem na telefonu, kdyby někdo chtěl něco dobrého připravit. Za normálních okolností je otevřeno a slaví se konec roku. Já obvykle k tomu zvu hosty na kýtu, chlebíčky a řízky.

Na které oslavy nezapomenete?
S kamarádem, který má taky dnes narozeniny, jsme pořádně oslavili devětačtyřicátiny. To byl masakr. V současné době už se oslavy u mě obejdou bez alkoholu. Blízcí to vědí, takže místo flašek dostávám tepláky a ponožky…

Zalitoval jste někdy, že slavíte dvě události v jeden den?
Nikdy. Naopak. Vždyť celý svět k nim pořádá ohňostroj (směj se).

Víte, kolik lidí vašeho ročníku se v Kladně narodilo poslední den v roce?
Vím, dva. S tou holkou se známe.

Dostal jste jako děcko někdy lepší dárky k narozeninám než na Vánoce?
Nepamatuju se, že by se to někdy stalo. Narozeniny jsem neřešil. Pro mě, v době dětství, byly Vánoce důležitější (usmívá se).

Jaké budou dnešní oslavy?
Večer zalezu a budu v klidu odpočívat. Ale příští rok uspořádám velkou pětapadesátku.

Jan Murárik