Kladenští „saniťáci“ jsou machři. Rekordně těžkého pacienta převezli od postele k posteli

Dopravní zdravotnická služba Oblastní nemocnice Kladno včera dokázala přepravit nejtěžšího pacienta ve své historii.

Kladenští „saniťáci“ opět dokázali, že pro ně žádný úkol není neřešitelný! Parta posádek sanitních vozů kladenské nemocnice je v perimetru od Mladé Boleslavi přes Louny, Rakovník a Prahu-západ k dispozici všem nemocnicím a zdravotnickým zařízením v kraji, které potřebují přepravit například imobilní váhově nadstandardní pacienty.
Včerejší převoz imobilního pacienta z Mělníka domů směrem na Mladou Boleslav nebyl tedy ničím výjimečným. Až na jeho váhu 230 kilogramů! „Takového pacienta jsme přepravovali poprvé. Máme zkušenosti s pacienty do váhy dvě stě kilogramů. Jsem hrdý na posádku, která včera zvládla pacienta komfortně dopravit z nemocničního lůžka na lůžko domácí,“ uvedl pro Vaše Kladno vedoucí služby Štefan Šulgán.
Muži v nemocnici amputovali nohu. Před zákrokem údajně vážil o dvacet kilogramů více. Posádka sanity jej bez nejmenší ztráty pohodlí přesunula do i ze sanity na speciálním křesle. V bydlišti se muž dostal k lůžku pomocí již zabudované plošiny v domě a poté opět s pomocí křesla i podpory posádky.
V současné době dopravní služba již třetí týden přepravuje z kladenské nemocnice nejméně dva pacienty denně s covidem-19, kteří do nemocnice dorazili s jinými chorobami bez covidových příznaků. Při vyšetření se u nich na infekci přišlo a nebylo nutné je hospitalizovat. Některé dny se počet těchto přepravovaných pacientů dostal nad deset. „Po každém takovém pacientovi k tomuto účelu určenou sanitu samozřejmě pečlivě dezinfikujeme,“ doplnil Šulgán.
Včera kromě jiného dovezla jedna z jeho posádek z nemocnice v Mladé Boleslavi do kladenské nedostatkové monoklonální látky, které brání vážnému průběhu onemocnění koronavirem.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí