Julie Jajčíková: Doufám, že mi architektura dá pocit štěstí

V Kladně chodí na základní či střední školu a už se o nich hovoří jako o osobnostech. Již popáté vám v  rubrice Osobnosti školních lavic některé z nich představíme. Sportovní gymnázium Kladno vybralo Julii Jajčíkovou (18). 

Vedení školy vás určilo jako osobnost gymnázia. Jak byste se charakterizovala?
Zřejmě je k tomu vedly mé úspěchy v kreslení. V minulosti jsem vyhrála několik soutěží a myslím, že mi to docela jde (směje se). Dvakrát za sebou jsem například zvítězila v soutěži Šikovné ruce seniorů. 

Jako ukázku stylu svého kreslení jste donesla k rozhovoru portrét seniorky. Zaměřujete se na starší generaci?
Mám ráda realistickou kresbu a právě starší lidé mají v tváři mnoho detailů, které na obrázku vypadají velmi dobře. Mladí lidé pro mne nejsou tak zajímaví. 

Hodláte se kresbou někdy živit?
Tímhle stylem ne, mým snem je stát se architektkou. Příští rok si na architekturu podám přihlášku. Ráda bych navrhovala domy a pozemní stavby. 

Napadlo vás aspoň si přivydělávat kresbou portrétů na Karlově mostě?
Touhle cestou jít nechci. A vzhledem k tomu, že mě někdy jeden portrét trvá i rok, tak by se lidé svých portrétů ode mne na mostě asi nedočkali (směje se). 

Máte konkrétní životní cíl?
Chci být šťastná, cítit se spokojeně, být spokojená s tím, co dělám, a jak to dělám. Doufám, že mi tohle všechno právě architektura zajistí. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí