Sportující učitelé. Fritsch děti do sportu nenutí

Společnost obecně naříká nad tím, že se její nejmladší generace staví ke sportování spíše zády než čelem. V našem seriálu jsme proto oslovili sportující učitele, abychom se dozvěděli jejich názor na sportovní aktivitu či pasivitu žáku a studentů. Robert Fritsch učí na základní škole Moskevská tělocvik a ve svém volném čase se dětem věnuje v kladenské Velo akademii. Sám je bývalým výborným triatlonistou a v současné době cyklistou závodníkem. 

Vědí o vás žáci, že jste sportující učitel?
Ty, které to zajímá, vědí (usmívá se). Občas, když přijedu z nějakých závodů, tak se někdo z nich zeptá. 

Má podle vás současná generace žáků základní školy obecně zájem o sport?
Když budu hovořit za naši školu, tak ano. Ale naše škole je specifická. Účast našich žáků na sportovních akcích je velká. Obecně je přístup žáků ke sportu hlavně na přístupu jejich rodičů. Je to asi míň, než bývalo. Když dítě uvidí, že se jeho rodiče pravidelně věnují sportování a pohybu, tak je to pro něj přirozené. 

K jakému sportu inklinuje váš syn?
K individuálním sportům a nejvíce k cyklistice. Proto jsem v Kladně před lety založil cyklistický kroužek a před rokem s Martinem Rauferem cyklistickou akademii. 

Kdysi jste se pohyboval také v kladenském basketbale. To už neplatí?
Basketbalu se věnuji stále. Devět sezon vedu v klubu BK Kladno ročník 2004. Chci s nimi vydržet až do osmnáctek. Z malých kluků, s kterými jsem se potkal na naší škole i v basketbalu, je dnes Vojta Hruban v Číně na mistrovství světa! Byl jsem jeho třídní a chvíli jsem ho trénoval. Dalším je Michal Mareš, který se dostal do širšího výběru reprezentace. Spousta dalších kluků se dostala do české extraligy. Další tři v současných patnáctkách už hrají v Praze a mají velkou šanci se do extraligy podívat. Z nich největší předpoklady má Jakub Nový. Ale ani dvojčata Vosykové, rozehrávači, nejsou bez šance. 

Takže není třeba lámat hůl nad vztahem současné dětské generace ke sportu?
Myslím si, že není. Když je nebudeme do pohybu vyloženě nutit, ale ukážeme jim pohyb v pozitivním smyslu, tak mám zkušenosti, že se hýbat chtějí samy od sebe. Stojí to hrozně moc energie, ale za ty výsledky a radost to stojí!  

Jan Murárik

fritschsam

Sám sedá na kolo při různých závodech

fritschsevenuje

Fritsch se věnuje malým cyklistům

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí