Jiří Veselý: Rodiče by na sportování dětí měli být náročnější

Ve společnosti se neustále poukazuje na to, že se současné děti staví ke sportování spíše zády než čelem. Oslovili jsme kladenské sportující učitele, abychom se dozvěděli jejich názor na sportovní aktivitu žáku a studentů. Jiří Veselý ze základní školy v Brandýsku učí sedmnáct let tělesnou výchovu. Ve volném čase hraje fotbal za Libušín a trénuje druholigové futsalisty Kladna. 

Vědí o vás žáci, že jste sportující učitel?
Vědí. Učím i závodně sportuji nějaký ten pátek (směje se). Dozvídají se o tom ze sociálních sítí, z médií. Občas se zajímají, jak jsme hráli.  

Převažuje mezi vašimi žáky vítězný duch sportovců?
Najdou se tací (usmívá se). Obecně dětem podle mého chybí ve sportování cílevědomost něco dokázat. Sport většinou berou jako něco okrajového, nutnost. Převažuje v nich pohodlnost. Spousta věcí dnešním dětem přijde jako samozřejmost.  Ale jsou výjimky. Dříve byly děti více soutěživé i fyzicky zdatnější. Dětí se zájmem o sport ubývá. 

Máte ve třídě z vašeho pohledu vyložený sportovní talent?
Chodí k nám několik vynikajících sportovců. Například velmi talentovaná je běžkyně Tepa Kladno Šárka Somrová. 

Jste přísný na pohybově línější děti?
Myslím, že dokážu odhadnout, na co děti ve sportu mají a na co nestačí, kdo je pohybově nadaný. Při známkování oceňuji hlavně snahu. 

Lze přístup dětí ke sportování změnit?
Pokud rodiče budou neustále své děti omlouvat ze sportování, z tělocviku, tak se to hned tak nezmění. Chceme po rodičích, aby na ně byli v tomto ohledu spíše náročnější. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí