Tomáš Framberk: Jestli mi zvednou nájem, končím…

Podnikají mezi náměstím Starosty Pavla a Sokolem, tedy v historickém centru Kladna. Obklopeni supermarkety a obchodním centrem. Jejich krámky jsou zavedené, stejně jako jejich majitelé. Zajímalo nás, jak se jim v současné době podniká. Tomáš Framberk provozuje u hlavní třídy úspěšné obuvnictví.

Kolik roků v Kladně podnikáte?
Osmým rokem. Začínal jsem rovnou v centru, jen jsem se o zhruba dvě stě metrů přestěhoval na lepší místo.

Proč jste si zvolil jako místo své činnosti pěší zónu?
Když jsem viděl, v jakém je stavu, napadlo mne, že si ženy na ni musí zničit podpatky (směje se)… Už dávno jsem splatil půjčku na rozjezd podnikání a nestěžuji si. Uspěl jsem i natruc těm, kteří nevěřili, že to zvládnu. Mezi lidmi se zprávy o kvalitní práci šíří velmi rychle. Neopravuji pouze obuv, ale i tašky, kabelky, sportovní výstroj. Například Rytíři si ke mně dávají spravovat různé věci.

Roste počet zákazníků, nebo si lidé raději koupí nové boty, než by nechali opravit rozbité?
Vzhledem k malé nezaměstnanosti a slušným platům zákazníků ve velkém nepřibývá. Spíše asi mají pocit, že se jim nevyplatí nechat si spravit boty. I tak jich ale ke mně chodí dost. Jsem totiž jeden z mála obuvníků ve městě, kteří umějí šít. Přesto bych v současné době začínající opravnu obuvi v centru Kladna neotevřel. Dostal jsem nabídky přestěhovat se do Oazy nebo Centralu, ale tam jsou na mne velké nájmy. S nájmem v domě, v němž působím, se to nedá vůbec srovnávat.

Takže vydržíte u hlavní třídy ještě roky?
Když mi zvednou nájem třeba o polovinu, tak to okamžitě zabalím.

Jan Murárik

obuv

Je jedním z mála obuvníků v Kladně, kteří umí šít...


Počasí Kladno

Předpověď počasí