Radomír Slánský: O ničem jiném, než o přežití, to dnes není…

Podnikají v centru. Najdete je mezi náměstím Starosty Pavla a Sokolem, tedy v historickém centru Kladna. Obklopeni supermarkety a obchodním centrem. Jejich obchody jsou zavedené, mezi zákazníky oblíbené. Zajímalo nás, jak se jim v současné době podniká.  Osmadvacátý rok provozuje na hlavní třídě populární řeznictví Radomír Slánský ze Slaného.

Proč jste si na začátku devadesátých let coby „Slaňák“ vybral k podnikání kladenskou pěší zónu?
Protože byla perspektivní a lukrativní. Dostal jsem od majitele domu velmi slušný nájem, předtím jsem proti sokolovně pracoval v potravinách, takže jsem centrum Kladna znal. Jela Poldovka, jely doly. Hlavní třídou chodila spousta lidí, žádný supermarket v Kladně nefungoval, než je nám nastrkali do centra města a živnostníky v něm popravili. Teď tu téměř žádný český živnostník není, nedá se kolem centra zaparkovat. Snad nikde ve světě jsem neviděl obchodní centrum v srdci města. Bývají na okrajích. Tady je to obráceně. Provozoval jsem velkou výrobnu uzeniny, v současné době neděláme téměř nic.

V kterém období se vašemu řeznictví dařilo nejlépe?
Prvních patnáct roků. Pak stouply ceny energií i nájmů. Vydělat na stotisícové výdaje není žádná legrace.

Co měli zákazníci ve vaší nejlepší době nejraději?
Uzený. To vyrábíme stále. Topíme bukem, výrobky nenaháníme vodou. Zůstal nám naštěstí stálý okruh zákazníků. Chodí za vyhlášenou kvalitou denně čerstvého českého masa.

Kolik lidí zaměstnáváte?
Nyní šest. Ve firmě bývávalo celkem téměř padesát lidí.

V jakých barvách vidíte budoucnost svého řeznictví?
Příštích pět roků chci přežít do penze. Snad se jí dožiju. Neznám, co je dovolená, denně jsem v krámě od rána do večera. O ničem jiném, než o přežití, to dneska v centru Kladna není.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí