Jiří Kopecký: Ke sportu musíme přitáhnout rodiče

Sportující učitelé. Současná česká společnost často upozorňuje, že se děti staví k aktivnímu sportování spíše zády než čelem. Oslovili jsme kladenské sportující učitele, abychom se dozvěděli jejich názor na sportovní aktivitu žáku a studentů. Jiří Kopecký učí na čtvrté základní škole tělesnou a občanskou výchovu. Ve volném čase trénuje mládež v klubu Kladno volejbal cz.

Vědí o vás žáci, že jste sportující učitel?
Moji žáci to vědí stoprocentně. I díky tomu jsem v Kladně přivedl k volejbalu několik žáků. Doufám, že u volejbalu vydrží co nejdéle. Potěšitelné je, že se chtějí hýbat.

Lámete nad současnou generací žáků jako tělocvikář hůl?
Nelámu hůl nad generací žáků, jako spíše nad některými rodiči, kteří po svých dětech pohyb nevyžadují. Těch je tak polovina. Podle svých zkušeností dělím v tomto ohledu rodiče poměrem padesát na padesát. V generaci dětí to není. I v našich nesportovních třídách máme pohybově šikovné a aktivní děti. V porovnání s dobou před sedmnácti roky, kdy jsem začal učit, je jich ale méně.

V čem se tyto generace z pohledu tělocvikáře liší?
Tehdy jsem s nimi ve sportu mohl dělat téměř cokoli a nemusel jsem se obávat, že se kvůli nešikovnosti třeba zraní, že si něco udělají. Bylo to dáno také tím, že patřili ke generacím, které jste venku viděli neustále sportovat, nebo se jinak aktivně hýbat. Neřízený spontánní pohyb dětí se vytrácí. Ovšem na obranu těch, co by rády chtěly jít ven a jen tak si kopat do balónu, musím přiznat, že volného vhodného prostoru je čím dál tím méně.

Převažují ve vašich žácích vítězné typy?
Spíše jsou vidět vůdcovské typy. To ještě však neznamená, že jsou to i vítězné typy. Určitě ale takové ve škole máme a nemusí se to týkat jen sportu..

Je podle vás nějaký návod, jak přitáhnout ke sportování ještě více dětí?
Návod existuje. Chce to jen ke sportování přitáhnout více rodičů. U těch musíme začít.

Zmínil jste, že jste k volejbalu v Kladně přilákal vaše žáky. Je o volejbal mezi dětmi dostatečný zájem?
Nedávno, kdy jsem ke kladenskému volejbalu přišel, jsme registrovali zhruba přes čtyřicet malých dětí. Nyní jich evidujeme takřka osmdesát. To je slušný nárůst.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí