Hynek Mrázek: U současných dětí mi chybí lezení po stromech

Sportující učitelé. Současná česká společnost často upozorňuje, že se děti staví k aktivnímu sportování spíše zády než čelem. Oslovili jsme kladenské sportující učitele, abychom se dozvěděli jejich názor na sportovní aktivitu žáku a studentů. Hynek Mrázek učí tělesnou výchovu na odborné škole a učilišti v Dubské.

Věnoval jste se v mládí sportu závodně?
Hrával jsem v Kladně hokej za HC s jednou z nejsilnějších kladenských generací. Ocitl jsem se v týmu například s Jirkou Dudáčkem, Milanem Eberlem, Zdeňkem Vojtou či Zdeňkem Hrabětem. Později jsem si zahrál druhou národní za Slaný a věnoval jsem se fotbalu v Buštěhradě. Dal jsem přednost studium na gymnáziu a vysoké škole před nejistou kariérou vrcholového sportovce. 

Ovlivnily vás pro život učitele nějaké osobnosti ze světa sportu?
Měl jsem štěstí, že jsem se na Fakultě tělesné výchovy a sportu mohl učit od hokejového experta profesora Kostky, či hokejového trenéra Jardy Wohla. Ten mi dal do profesního i sportovního života strašně moc pozitivního. To byl top trenér. Na gymnáziu jsem se potkal se školníkem Beranem, který jako trenér v hokeji vychoval Jardu Jágra.

Potkal jste se pak jako pedagog s budoucími slavnými sportovci?
Potkal jsem se třeba s Jirkou Burgerem, Markem Židlickým nebo Patrikem Eliášem.

Jaká je současná generace žáků a studentů vašima očima tělocvikáře?
Říká se, a už to říkali naši dědové, že každá generace je horší a horší. Já to tak negativně ani u té současné nevidím. Oni, bohužel pro ně, jenom tráví až moc času u počítačů a telefonů. Pro mnohé z nich je pohyb za trest. Pro nás pohyb bylo to nejhezčí, co jsme mohli po příchodu ze školy podnikat. Teď si spolu i povídají přes počítač. Chybí mi u nich spontánní lezení po stromech…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí