Podnikají v centru. Klientela se do Dvojky pomalu vrací

Vystudovala ekonomiku na vysoké škole a při studiích se v roce 2012 dala na soukromé podnikání. U něho i s titulem inženýrky již zůstala. Dva roky je paní Thien Trang Šmolíková (29) součástí kosmetického studia Dvojka v centru Kladna.

Soukromníci na pěší zóně si často naříkají, že ubývá zákazníků, že centrum je v tomto ohledu mrtvé. Je z vašeho pohledu horší podnikat v centru Kladna nebo čelit dvakrát do roka vládním omezováním podnikání?
Mě se ve špatném slova smyslu nedotýká ani jedno ani druhé. Jarní karanténa a nucené úplně uzavření studia jsme s mou společnicí přežily a při současných vládních opatřeních mohu podnikat. Klientek sice po jaru ubylo zhruba o padesát procent, ale pomalu se naštěstí vrací zpět. Některé se zatím prý bojí chodit do podobných studií.

A nemají čeho?
Nemyslím si, že by se u nás nakazily. Větší nebezpečí jim podle mého názoru hrozí cestou k nám nebo od nás než ve studiu.

Jak se vám tedy podniká v centru?
Nemusím ruch center velkých měst, takže mně vyhovuje, že jsme o ulici vedle. Klientky si k nám cestu našly, a když chtějí, tak najdou. Oproti konkurenci, která je v Kladně početná, nabízím pečlivost a kvalitu práce i materiálu. Specializuji se na prodlužování řas a sama bych podruhé nešla tam, kde nejsem spokojená. Nejlepší vizitkou je stálá klientela a tu mám početnou. Nestěžuji si. V našem studiu by se uživila ještě další kvalitní kosmetička. Rádi takovou mezi námi přivítáme.

Nepřemýšlela jste, že titul inženýra zužitkujete jiným způsobem?
Samozřejmě, ale ještě na škole jsem viděla, kolik jsem schopna si svým soukromým podnikáním vydělat a kolik bych brala ve firmách hned po škole. To je neporovnatelné. Na mém podnikání mně vyhovuje, že si ho mohu časově přizpůsobit a nikdo nehlídá, v kolik jsem přišla nebo odešla. Na druhou stranu od pondělí do pátku jsem často ve studiu od osmi do šesti a chodím do něj i v sobotu. Baví mě to. Nemám důvod měnit profesi, ani si nemyslím, že toho budu muset v nejbližší době kvůli vládním opatřením nechat.

Původem je vaše rodina z Vietnamu. Co ji přivedlo do Kladna?
Rodiče kdysi odešli do Ruska, kde jsem se narodila, ale mám už české občanství. Po nějaké době se přestěhovali do Česka. Žili v Litvínově a pak dlouho v Mostě. Tam jsem s nimi byla do svých sedmnácti. Naši se rozvedli, táta žije na jihu Čech a máma má restauraci v Praze. Původně ji provozovala v Kladně, kam jsme se z Mostu přestěhovali. V současné době jsem zůstala z rodiny v Kladně sama. Vdala jsem se a nemám důvod se z Kladna stěhovat jinam. Vyhovuje mi to tady.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí