Kladenské sportovní geny. Mladý Klesnil doma zakopával o běžecké boty

V Kladně potkáte několik generací dětí, které na vrcholové úrovni pokračují ve sportovních šlépějích svých rodičů. Jiří Klesnil, který je v současnosti předsedou atletického klubu A.C. TEPO Kladno, patří mezi legendy kladenské atletiky. Jeho syn Ondřej za stejný klub sbírá body na běžeckých tratích.

Ondřeji, vy jste hrál poměrně dlouho hokej. Co vás vedlo k výměně bruslí za běžeckou obuv?
Ve čtrnácti jsem poznal, že v hokeji už toho příliš nedokážu a atletika mě bavila. Tušil jsem, že bych u ní jako u aktivního sportu mohl zůstat déle než u hokeje. Běhání mně vždycky šlo, tak jsem se dal na tuhle disciplínu. A když jsem získal medaili na patnáctistovce, bylo rozhodnuto.  
Jiří: Nikdy jsem ani dceři ani synovi neurčoval, co mají dělat za sport. Jednou takhle, byla to neděle, Ondra za mnou přišel s tím, že už nebude hrát hokej a začne dělat atletiku. Nechal jsem mu čas na rozmyšlenou do rána druhého dne. Nerozmyslel si to (usmívá se).

Vybíral jste mu, Jiří, trať, kterou by podle vás mohl od začátku zvládnout nejsnáze?
Nevybíral a ani jsem ho do určitého věku netrénoval. Se mnou začal trénovat až v dospělém věku.

Byl pro vás, Ondřeji, táta běžeckým vzorem?
Doma jsem věčně zakopával o množství bežeckých bot (směje se). Takže nevnímat tátu jako výborného běžce se skvělými časy nešlo. O běhání jsme se často spolu bavili, ale tréninky zpočátku nechával na trenérovi. Stejné sportovní geny s tátou vidím v disciplíně, v poctivém tréninku. Jenom velké sportovní cíle už nemám.

V čem vám je syn nejvíce sportovně podobný?
Jiří: Ondra měl fyzicky i mentálně na to, aby zaběhl stejné časy jako já. Bohužel, zdravotní problémy mu to nedovolily.   

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí