Hokejové Silvestry. Tatíček ctil výhry starších

Petr Tatíček patřil v osmdesátých letech k oporám Kladna. Jeho střela od modré byla legendární podobně jako legendární byly silvestrovské souboje na ledě a poté společné oslavy. 

Když se řekne hokej a Silvestr, co se vám okamžitě vybaví?
Silvestrovský mač v Kladně mezi starými a mladými. Masér Máša Prošek vždycky připravil grog a mladí nikdy nesměli vyhrát. Jako mladý jsem tohle pravidlo respektoval a jako starý jsem pak na něj dbal (směje se). Nikdy jsem nezažil, že by tomu bylo jinak. To se třeba hrálo tak dlouho, až byl výsledek, jaký má být. Potom šla celá kabina na párek a pivo. Kolikrát jsme posezení protáhli na dlouhé hodiny. Byli jsme parta a nepřipadalo v úvahu, že by nešli všichni. V současné době mně připadá, že se tenhle zvyk už moc v Kladně nedrží.

Kam se chodívalo na párek a pivo o Silvestru?
Do Slavie nebo do Lípy. Nebyly mobily a stejně jsme se sešli...

Hrál jste také v zahraničí. Byly tam v hokeji podobně pojaté Silvestry jako v Kladně?
V Bavorsku, kde jsem působil, se podobné Silvestry držely. Nebyl sice grog, ale pilo se pivo a víno. I ty stály za to...

Trénoval jste jednu dobu kladenské áčko v extralize. Hlídal jste prvního ledna na tréninku, v jakém je kdo rozpoložení?
Byl jsem tolerantní trenér (usmívá se).

Nyní u Rytířů vedete mládežnický tým. Proč je podle vás mladý hokej v Kladně v krizi?
Myslím si, že v Kladně nemáme tolik kvalitních hráčů v mládeži, abychom měli dva oddíly. Trénuji devátou třídu, na soupisce je čtrnáct hráčů, takže hraje s nadsázkou každý, kdo může. A třeba ročník 2007 je početně velmi slabý. V něm si budeme muset vypomoct hráči odjinud. Není podle mne ani dobře, že jsou mládežnické soutěže tak početné, že v nich hraje tolik mužstev. Mám pocit, že kdo v Česku má hřiště na hokej, tak hraje soutěž. Vsadilo se na masovost a kvalita se zdravou konkurencí šly stranou.

Je to tím, že rodiče dávají syny na hokej čím dál méně, protože jde o drahý sport?
V Kladně hodně rodičům s výdaji pomáhá klub. Na nich je jen zaplacení příspěvků, které nejsou v porovnání s jinými sporty zase tak vysoké. Například tenis je mnohem dražší sport...

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí