Osobnosti školních lavic – Nela Jiráková míří k florbalovým výšinám

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v seriále postupně představíme. Gymnázium vybralo Nelu Jirákovou (17), nejlepší kladenskou florbalistku současnosti, členku juniorské reprezentace.

Ve florbalových kuloárech se proslýchá, že budeš hrát nejvyšší soutěž za pražský Chodov, a máš za sebou zápasy v juniorském výběru Česka. Jak je možné, že se hráčka z Kladna, kde ženský florbal není na vysoké úrovni, dostane tak daleko?
Přisuzuji to k tomu, že od malička hodně sportuji a převážně s kluky. Šest let jsem s nimi hrála fotbal a teď sedmý rok s nimi hraju závodně florbal. V uplynulé sezoně dorosteneckou soutěž. Vlastně nic jiného než sportování s kluky neznám. Přechod na ženský florbal mi asi i proto dává docela zabrat. Na druhou stranu pociťuji jako výhodu, že jsem se při hře naučila myslet jako kluci.

V čem se ta výhoda projevuje?
Zdá se mi, že kluci při florbale myslí rychleji a tím i rychleji hrají. Možná i pro to si mě Chodov vybral. Měla jsem nabídky z jiných klubů, ale Chodov se o mě zajímal dřív.

Co pro tebe znamená chodit na kladenské gymnázium?
Podporu ve sportu, v tom, co mě baví, rozšiřuje mi obzor vědomostí. Budu se snažit školu dodělat (směje se).

A co dál se životem?
Ráda bych pokračovala ve sportu. Třeba jako trenérka nebo fyzioterapeutka. Nevadilo by mi, kdyby to bylo v zahraničí, třeba ve Švédsku, Finsku nebo Švýcarsku, kde bych mohla pokračovat u florbalu na profesionální úrovni.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí