Kladenské školy. Amálka shání matikáře

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a ve školách už začínají přípravy na nový školní rok. Mnohé ředitele či ředitelky ani tak netíží materiální zabezpečení nebo kapacita školy a učeben, jako nedostatek učitelů. Ředitelka základní školy v Amálské Libuše Amálie Holá přijme okamžitě učitele s praxí v oboru matematika-fyzika. 

Máte citelný nedostatek učitelů?
Učitelé, co vím od svých kolegů, chybějí v kladenských školách všeobecně. Například jen těžko seženete učitele na matematiku. Nám ze zdravotních důvodů skončila matikářka – fyzikářka, mladá učitelka a my nikoho nesehnali. Rok nám visí nabídka práce na našich webových stránkách a nikdo vhodný se dosud nepřihlásil. Vzhledem k tomu, že na naší škole je rozšířená výuka matematiky a přírodovědných předmětů, jde o dost velkou krizi. 

Opravdu se nikdo nehlásí?
My ale nechceme vzít každého. Nechceme, aby začínající učitel získával praxi na našich dětech. Neříkám, že takového učitele odmítneme, jenom ho nejprve dáme do běžných tříd a až potom na rozšířenou výuku. 

Nabíráte učitele i na jiné obory?
Chybí nám učitelka pro první stupeň a asistent nebo asistentka pedagoga. Problém je obecně například i s výtvarnou výchovou. Výtvarníci prostě nejsou. Brali bychom i aprobaci hudební výchova. 

Je to problém současnosti?
Podle mne je to krajový problém, V některých krajích je učitelů dost. Možná je v našem okolí více lukrativnějších míst. Problém se zaměřením učitelů se také vyvíjí. Kdysi, jistě si vzpomínáte, se řešil problém s učiteli cizích jazyků. To je v současnosti vyřešené. Chybu vidím také v systému vysokých škol, které nepříliš pružně reagují na potřeby školství. Nechci být nějaký zpátečník, ale klidně bych to vrátila do první republiky, kdy vysokoškolák musel do té školy jako učitel nastoupit. Aby to nebylo, jako nyní, že si vystuduje vysokou za státní peníze a s diplomem jde dělat někam jinam, něco jiného. Já si chci učitele vybrat, což, bohužel, v současné době nelze ani na první stupeň. Navíc učitelský sbor stárne. Nedokážu si představit, co bude za několik let…

Jak se vypořádáte s nedostatkem učitelů, když nikoho neseženete?
Rozdělíme práci mezi stávající učitelský sbor. Školu kvůli tomu rozhodně nezavřeme.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí