Osobnosti školních lavic. Michal Kohout: Gymnázium a brigáda mě připravily do života

I když chodí na základní školu, či v Kladně studují, nemusejí čekat, až je jednou snad ocení svět dospělých. Už nyní jsou, alespoň podle vedení svých škol, výrazné osobnosti. V třetím ročníku našeho tradičního seriálu vám do konce června některé z nich představíme. Kamenné gymnázium reprezentuje Michal Kohout (19), muzikant a možná budoucí student práv. 

Škola vás vybrala jako svou osobnost. Jaký mělo její vedení podle vás důvod?
Určitě proto, že jsem se za čtyři roky snažil pro školu něco dělat a v ní se dostat všem do hlavy (směje se). Potěšilo by mě, kdyby někdo v té škole třeba za deset let řekl  - jó, tady studoval Michal Kohout a udělal pro ni tohle a tohle. 

Co všechno už jste vyprodukoval?
Třeba loni jsem uspořádal pro muzikanty školní táborák. Hráli tam sólisti i kapela, s kterou jsem hrával. Hrály se prakticky všechny žánry. Sešlo se nás asi padesát. Podílel jsem se na májových či vánočních koncertech školy. I když na gymnáziu končím, rád bych si na těchto akcích ještě zahrál.

Jak se vaše kapela jmenuje?
Dokořán a těší nás, že si na nás lidi vzpomenou delší čas po koncertu. Chodím při škole na brigádu do rychlého občerstvení a stalo se mi, že mě zákazníci spojili se jménem kapely. 

Je pro vás nutné chodit při studiu na brigádu?
Je příjemné při něm vydělávat peníze. Jsem ve svém rozhodování svobodnější. Můžu díky tomu jezdit autem, koupit si spousty věcí, na které bych bez pomoci druhých asi nedosáhl. 

Budou na vás učitelé vzpomínat v dobrém kvůli vašemu prospěchu?
Ve většině předmětů snad ano. 

Zažil jste ve své školní snaze také neúspěch?
Samozřejmě. Pořád mám co zlepšovat, pořád nějaké chyby dělám (pokorně). 

Kterou cestou se v životě vydáte?
Počkám, co mi život sám nabídne (usmívá se). Rád se učím novým věcem. Rád dál budu hrát v naší kapele. Mimo toho se soustředím na práva, uvidíme, jak to dopadne. Doufám, že je vystuduji. Vsázím na to všechno. I když to příští rok neodpadne, zkusím to znovu. 

V čem je podle vás kladenské gymnázium výjimečné?
Já si ho užíval, i když studium nebylo vždycky jednoduché. Výborně mě připravilo do života. Aspoň tomu věřím a mám ten pocit. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí