Tenisoví trenéři. Karel „Karlos“ Ksandr si drží svou klientelu

Po krátké pauze opět kladenské tenisové kurty zaplňují děti s raketami v ruce a areály zní hlasité pokyny jejich trenérů. V našem týdenním seriálu nás zajímá právě život na kurtech z pohledu trenérů. Karel Ksandr se tenisovým klientům věnuje přes třicet roků.

Změnil se z vašeho pohledu vývojem času klient, nebo se mění jen doba a žáci jsou v podstatě stále stejní?
Samozřejmě se klient podstatně změnil začátkem devadesátých let. Vzniklo podnikatelské prostředí a trenéra si z mé zkušenosti najímají lidé, kteří mají peníze. I když se klientela v podstatě udržuje v nějakém věkovém rozmezí, pořád je dost lidí, kteří se tenis chtějí naučit ať už na výkonnostní, nebo jen rekreační úrovni. V tomhle ohledu je využití trenéra prakticky nekonečné. Osobně mám stálou klientelu a myšlenky na tenisovou akademii jsem dávno pustil z hlavy. Takhle mně to stačí. Fyzicky bych to asi nezvládal (usmívá se). Míval jsem třeba devadesát dětí, k nim musíte přičíst určitě sedmdesát rodičů, kteří s vámi chtějí na kurtech komunikovat. Po deseti hodinách trénování přijdete domů a ještě tak tři hodiny vám chodí maily, které musíte vyřizovat. Dělat trenéra dětí je jistě zajímavé a důležité, ale také velmi vyčerpávající a hodí se spíše k mladým trenérům. Nesmím zapomenout také na propagaci školy, kempu nebo akademie, jak to chcete nazvat. 

Je dostatek tenisových klubů či kurtů, na kterých můžete tenis vyučovat nebo jich je čím dál méně?
Kurtů je dost, ale nejméně jich je, když je nejvíc potřebujete, tedy v jistých odpoledních hodinách (směje se). 

Lze se trénováním dobře živit?
Nejezdím luxusním vozem, ale ani si nestěžuji. Jak to mám nastavené, tak mi to vyhovuje. Mám asi na klientelu štěstí, když jsem u toho vydržel tolik let. Třicet let trénuji téměř za stejné peníze a v současné době se věnuji jen rekreačním hráčům. Doba závodního tenisu s cestováním po turnajích je u mě rovněž minulostí. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí