Tenisoví trenéři. Mrázek má ve své skupině talent

Po krátké pauze opět kladenské tenisové kurty zaplňují děti s raketami v ruce a areály zní hlasité pokyny jejich trenérů. V našem týdenním seriále nás zajímá právě život na kurtech z pohledu trenérů. 

David Mrázek (25) jako jediný kladenský tenista loni v srpnu uhrál bod do žebříčku ATP, ale více než sbíráním světových bodů se věnuje trénování a tenisové výchově mládeže.

Proč od loňského léta nepřibyl další bod do světového žebříčku?
Několik turnajů jsem od té doby objel, ale konkurence na nich je obrovská a mně se na bodovaná kola nepodařilo dostat. Svou budoucnost vidím u trénování, kterému se věnuji osm let. Založil jsem si živnost a klientela se mi rozrůstá. 

Roste zájem dětí o tenis, nebo spíše upadá?
Díky úspěchům reprezentace v Davis Cupu i FED Cupu zájem o tenis u dětí ani jejich rodičů neupadá. Zaznamenávám snahu rodičů dostat děti od počítačů i k tenisu.  

Je na Kladensku k dispozici dost kurtů pro trénování?
Přes léto je volných kurtů dost, přes zimu v halách je to horší. Proto jsme si s kolegou letos koupili nafukovací halu, kterou postavíme v Buštěhradě. 

Má podle vás Kladno nějaký talent mezi nejmenšími?
Má, alespoň u mě jeden takový roste. Je mu devět roků, hraje zatím baby tenis a jmenuje se Milan Macák. Výborně koordinuje pohyb na kurtu a pro tenis je i psychicky odolný. Mojí prioritou je naučit děti vnímat tenis tak, aby s ním za pár let nepřestaly. 

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí