„Kladenští Němci“. Jůn odešel za novou výzvou

Mnoho kladenských sportovců, v drtivé většině hokejistů, odešlo do Německa za lepšími podmínkami. V malém seriálu vám představujeme vybranou sedmičku. Daniel Jůn (40) s německým hokejem spojil prakticky celou svou hokejovou kariéru. První zápas v nižší soutěži tam odehrál před více než dvaceti roky. V současné době má za sebou několik sezon na pozici trenéra mužů i mládeže a vlastní i německý pas.

Po sedmi sezonách jste změnil klub, Höchstadter za Kaufbeuren. Co vás k tomu vedlo?
Šel jsem za novou výzvou dělat šéftrenéra mládeže v klubu se stabilnější strukturu. Už nedělám hrajícího trenéra a můžu nasbírat mnoho nových poznatků. Hlavně pro mládež jsou v nové hale pro hokej optimální podmínky. Příští rok chci začít studovat trenérské áčko, nejvyšší německou licenci.

Váš desetiletý syn hokej hraje. Pokud se z něj stane hráč pro mládežnické reprezentace, budete preferovat reprezentaci Německa, nebo Česka?
Pokud ho hokej bude bavit tak, jako ho baví teď, je možné, že nabídku reprezentovat dostane. Preferoval bych v tom případě Německo. 

Německo překvapilo na olympiádě finálovou účastí. Zvedá se jeho hokej?
V klubech z vyšších soutěží se hokeji cílevědomě věnují, dělají vše pro to, aby měli kvalitní mládež. Určitý pokrok v německém hokeji je. Snaží se napodobit švýcarský model.

Sledoval jste v uplynulé sezoně kladenské Rytíře?
Sledoval jsem, kolik práce odvedl trenér Miloš Hořava. Co se od něj očekávalo, tak splnil. Viděl jsem Rytíře v baráži dobře bruslit.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí