V deseti týdnech představujeme provozovatele nejoblíbenějších hostinců v Kladně podle webu Vaše Kladno. Minulý týden jsme seriál zahájili Jaroslavem Tesařem ze Zimáku, dnes pokračujeme Stanislavem Lacinou z hostince U Koně.

Poslední dobou se také v souvislosti s českým pohostinstvím hovoří o personální krizi. Prý je vážný nedostatek kvalitních číšníků i kuchařů. Dotýká se problém i Koně?
Problém vnímám, i když hostince U Koně se zatím citelně netýká. Na svůj personál si nemůžu stěžovat. Ale kuchyň a provoz si osobně hlídám prakticky denně od rána do večera. A pořád mě to baví. Problém asi nejen českého pohostinství je podle mne hlavně v tom, že už delší dobu nevychováváme kvalitní pracovitý personál. Ti opravdu dobří, a těch jsou, míním, tak tři z deseti, co vyjdou ze školy, mizí z Kladenska za vyššími příjmy. Většina zbylých přijde do práce a diví se, že nemůže celý den koukat do mobilu, ale musí kmitat…

Za čím zákazníci k vám nejvíce chodí?
Naštěstí za jídlem i za pivem a nemají to vyhraněné. To se hospoda pak dělá s větší chutí. Kombinace piv z Plzně a Rakovníka v Kladně funguje. Překvapilo mě to. K tomu jsem přes letní sezonu zákazníkům vyšel vstříc rozšířením služeb. Postavil jsem hřiště na pétanque, dal jsem jim na zahrádku televizi. 

Co žádá současný zákazník?
Co zrovna zákazník žádá, nevíte, ale musíte pro něj udělat všechno, co si myslíte, že chce. Nikdy se nemůžete trefit do nálady, protože každý má zrovna trochu jinou. Objeví se tu a tam i výtky. Základ je, aby se zákazník bavil. Hospodský nemůže být líný, pohodlný. Já podle počtu a nálady zákazníků mám u nás dobrý pocit.  

Přežil jste tedy zákaz kouření a pokladny EET bez ztrát?
Nevím, jak přežívají ostatní hospody, nemám čas je sledovat, od rána do večera jsem tady. Lidí k nám chodí hodně, takže jim zákaz kouření asi nevadí a ještě si většinou objednávají dražší jídla. V současné době jdou zákazníci za něčím konkrétním, ne se pouze najíst. Dneska fungují steaky, zeleninové saláty s panenkou, Argentina a podobná dražší jídla. Samozřejmě dál se vaří klasické české omáčky, ale vepřová játra na cibulce ustoupila dražším pokrmům. Zákazník začal o sobě přemýšlet. 

Jan Murárik

Je hostinec U Koně i pro vás nejpopulárnější? Pak mu dejte hlas v naší anketě, kterou najdete ve spodní části webu!