Za kladenskými hostinci. Brádka nasměroval Divadélko za rodinami

V deseti týdnech představujeme provozovatele nejoblíbenějších hostinců v Kladně podle webu Vaše Kladno. Dnes je řada na Martinu Brádkovi, majiteli restaurace a diskotéky v Kladenském divadélku. 

Loni na jaře vyhlásil stát zákaz kouření v pohostinství. Uškodil zákon Divadélku?
Na nás má kladný dopad (usmívá se). Máme výhodu zahradní restaurace, kde si host může zakouřit pod širým nebem a stále je v našem areálu. Zákazem se obměnila klientela. V současné době chodí na jídlo rodiny s dětmi. Na kuchyň má zákaz jednoznačně pozitivní vliv a lépe se cítí personál. Nemusí dýchat cigaretový dým. Kde je pro mě zákaz nepochopitelný, to jsou diskotéky a bary. U nás oboje není o jídle. V těchto prostorách kouření nikomu nevadilo, k tomu ostatně patří.

V čem vám, jako hostinskému, stát ztěžuje život?
Přebujelou a mnohdy skutečně zbytečnou administrativou. Počínaje EET pokladnami a konče vedením rodného listu alkoholu, který prodáváte. 

Je současný host náročný, utrácí, nebo šetří a nevyžaduje maximální kvalitu?
Je vybíravý, náročný, ale nerad utrácí. Už nestačí před něj postaví matonku a sklenici, nyní k tomu musíte servírovat led a limetku nebo aspoň citron. U nás přesto zákazník dostane nadstandard. Co nejvíce pokrmů si děláme podomácku, dodavatele potravin pečlivě vybíráme. Testujeme, ochutnáváme.

Hlásí se vám kvalitní personál do práce?
To je pro mě asi nejtěžší disciplína v pohostinství, co znám (usmívá se). Vybrat kvalitní spolehlivý personál je čím dál tím obtížnější. Určitě obtížnější, než bývalo před pár roky. Z deseti lidí, kteří se dopředu ohlásí, že mají o práci zájem, jich na pohovor dorazí polovina a na zkoušku pak přijdou tři, z nichž jenom jeden vydrží do druhého dne... Možná vám zůstane jeden delší dobu, ale vy trnete hrůzou, jak se časem projeví, co z něho vyroste. V současné době z mnohých necítím ani zájem pracovat.

Co je hlavním motivem, který vás v roli hostinského drží?
Žiju svůj splněný sen. 

Jan Murárik

Je restaurace Kladenské divadélko i pro vás nejpopulárnější? Pak jí dejte hlas v naší anketě, kterou najdete ve spodní části webu!

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí