Za kladenskými hostinci. Černá Máry se dala na Itálii

Představujeme deset provozovatelů nejoblíbenějších hostinců v Kladně podle reakcí čtenářů webu Vaše Kladno. Dnes je řada na Lindě Baranové, provozovatelce kročehlavského hostince U Černé Máry.

Do původní typické české hospody s utopencem na jídelním lístku jste nedávno zkusili nastěhovat kus Francie s jejími palačinkami a teď otevíráte po měsíční pauze Máry ve stylu italské kuchyně. Proč zrovna Itálie?
Už s Francií jsme chtěli zaplnit kulinářskou díru v kladenské gastronomii a s francouzskými palačinkami jsme cílili hlavně na maminky s malými dětmi, které si v teplých dnech oblíbily naši zahrádku. Ovšem neuvědomili jsme si, že si nosí jídlo s sebou… Palačinek se neprodávalo tolik, aby se aspoň pokryly náklady. Po létě jsme z gruntu předělali kuchyň a rozjíždíme Itálii, která podle mého v Kladně zase tolik zastoupená není. Samozřejmě se nezaměříme výhradně na pizzu, nýbrž nabízíme pestrou škálu jídel. 

Je podle vás kladenský host náročný, utrácivý, nebo každou korunu dvakrát v dlani otočí, než ji vydá?
Pivo s gulášem už moc nejede. Lidé v současné době chtějí navštěvovat podniky na úrovni. Rádi si za kvalitu připlatí. Inspirovali jsme se jako hosté ze zkušeností například z Barracudy, Shocku, z mexické restaurace nebo z Letné. Polední menu za osmdesát korun už se nedá připravit z čerstvých kvalitních surovin. Nám je dodávají dvě italské společnosti. K tomu patří i kvalitní víno, ovšem stále kvalitou na čepu uspokojíme i pivaře.

V současné době není ani tak problém nabídnout kvalitní jídlo z kvalitních surovin, jako spíše kvalitní obsluhu. Máte v tomto směru dobré zkušenosti?
Do práce v hospodě se vám hlásí kvanta lidí, ale kvalita je mezi nimi velmi mizivá. Oni nechtějí pracovat, oni to chtějí zkusit a odnést si peníze jen za tu konkrétní šichtu… Trvalo to dlouho, ale sehnali jsme kvalitní personál. 

Kam podle vás kladenské pohostinství směřuje?
Klasické obyčejné hospody nejvíc postihl zákaz kouření. Víc, než registrační pokladny. Ten, kdo je zvyklý nabízet kvalitu, přežije. A může to být i hospoda zaměřená pouze na pivo.

Jan Murárik

Je restaurace U Černé Máry i pro vás nejpopulárnější? Pak jí dejte hlas v naší anketě, kterou najdete ve spodní části webu!

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí