Za kladenskými hostinci. Staré Kladno vsadilo na klasickou kuchyni

Představujeme deset provozovatelů nejoblíbenějších hostinců v Kladně podle reakcí čtenářů webu Vaše Kladno. Dnes je řada na Emilu Chejnovi, provozovateli restaurace Staré Kladno.

Restauraci v centru města provozujete třetí rok. Byla to dobrá volba?
Nestěžuji si, jsem spokojený. Zvláště přes léto, kdy máme v provozu zahrádku, chodí k nám hodně hostů. Přes zimu bez zahrádky je to slabší, ale s tím počítám. Nejde o nic dramatického. 

Ve Starém Kladnu jste zažil zavedení EET či zákaz kouření. Byl byste bez těchto opatření na tom v pohostinství lépe?
Registrační pokladny a zákaz kouření měly negativní dopad na pohostinství, aspoň co já jsem zaznamenal, v počátečním období na startu. V současné době mně pokladny nevadí a kouření už bych do hospod nevracel. 

Je z vašeho pohledu kladenský host náročný?
Jak který. Jsme v místech, kam přes den chodí převážně lidé z okolních firem, z kanceláří. Chodí k nám za dobrým poledním menu. Odpoledne a večer k nám přijdou většinou náročnější hosté, kteří chtějí utratit peníze za dražší nabídku. 

Zmínil jste hosty z kanceláří a z firem. Ti jsou hojně zvyklí platit stravenkami. Ministerstvo financí nyní vážně uvažuje o jejich likvidaci, o zrušení daňové úlevy. Jste pro jejich likvidaci, nebo by vaše podnikání konec stravenek nepříjemně zasáhl?
Nic příjemného by to nebylo. Lidé jsou zvyklí na pocit, že pomocí stravenky na obědě ušetří, že je stojí mnohem míň, než je cena na jídelním lístku. Pokud budou místo stravenek dostávat peníze navíc, pak si začnou s hotovostí v ruce více rozmýšlet, jestli si raději nekoupí něco jen tak do ruky, nebo si udělají jídlo na druhý den doma. Obávám se, že zrušení stravenek pohostinství znatelně uškodí.

Stravenky jsou zřejmě jen ve stadiu diskuzí. Vraťme se do reality. Musel jste řešit nedostatek kvalitního personálu?
V tom jsem měl kliku. S personálem a jeho profesionalitou jsem spokojený.

Kam podle vás směřuje pohostinství v Kladně?
Vrací se v kuchyni k české klasice. Ta, pokud je kvalitní, hosty přitáhne vždycky. A když si i kladenské restaurace dají na kvalitu pozor, nemám o pohostinství v našem městě obavy.

Jan Murárik

Je restaurace Staré Kladno i pro vás nejpopulárnější? Pak jí dejte hlas v naší anketě, kterou najdete ve spodní části webu!


Počasí Kladno

Předpověď počasí