Jakub Hubert: Lampion se vydal novou cestou

V Divadle Lampion kroutí patnáctou sezonu. Za tu dobu si získal srdce nejednoho malého caparta, který populární kladenskou nejen loutkovou scénu navštívil či navštěvuje. Dospělí kolem divadelního světa ovšem dávno vědí, že nezůstává jen u pohádek. Například jeho organizační schopnosti Lampion dalece přesahují. Tváří týdne je herec Jakub Hubert (39). 

O čem je současný Lampion?
O nové cestě. Snaží se více zviditelnit než tomu bylo v době nedávno minulé. Začíná se dostávat na různé prestižní festivaly. Například se Šťastným princem bychom měli jet do zahraničí. Což je super. 

Šťastný princ je úžasná pohádka nejen dějově, ale i výpravou. V publiku má neobyčejně pozitivní ohlasy. Kolik takových titulů jste podle vás za těch necelých patnáct let, co v Lampionu působíte, na scénu uvedli?
Tři? Ale třeba i současná Karkulka se dá považovat za takzvanou bombu (usmívá se), nebo pohádka O myších, které patří do nebe. Současný Lampion toho začíná produkovat více, než když jsem v něm začínal. Neříkám, že by se předtím dělaly špatné věci, ale nyní to má tah na branku. O Lampionu je teď mnohem víc vědět.

Liší se od sebe dětský divák, kterému je dnes řekněme dvacet a chodil na vás jako předškolák, od současného?
Tolik se podle mne zase nezměnil. Mění se doba. Kdybychom před čtrnácti roky vyšli s Karkulkou, která googluje, tak by se s takovým pochopením nesetkala. Technologie jdou dopředu a logicky se v některých našich hrách odrážejí.

Láká děti ještě klasické loutkové divadlo?
Už moc ne. Bohužel. O to větší radost mám ze zjištění, že maňáskoví Pejsek a kočička jsou stále hitem. Prostřednictvím loutek hrajeme Broučky. Když jsem je hráli pro školy ve Slaném, přišla za námi učitelka a děkovala nám, že to bylo nejkrásnější loutkové představení, které kdy viděla... 

Kromě kariéry v divadle pro děti hrajete na různých místech i "dospělá" představení, ale úplně čerstvě jste si založil uměleckou agenturu. Co všechno nabízíte?
Rejstřík umělců všeho druhu. Podle ohlasů z těchto kruhů jsem se prý trefil do černého. Překvapil mě zájem o to, aby někdo někoho zastupoval, domlouval vystoupení. A na druhé straně ne každý si může dovolit na firemní večírek či akci na hradě pozvat Lucku Bílou nebo Kabáty... Časem bych rád produkoval i akce na klíč. Agentura je moje děťátko, které bych rád doprovázel v jeho dospělém věku. 

-red-

Foto: Tomáš Glasberger

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí