Skaut Havlůj: Hráč pro NHL musí mít jako člověk dobrý charakter

Na konci minulé sezony se definitivně rozhodl, že nechá hráčského snění o áčku Rytířů, extralize i NHL a půjde v rodinných šlépějích. Vydal se na cestu hokejového skauta. V současné době má za sebou úvodní seznamovací sezonu pro klub Ottawa Senators. Tváří týdne je Petr Havlůj (23). 

Jak se člověk stane skautem klubu NHL?
Hodně to je o štěstí a kontaktech. Každý z jednatřiceti týmů NHL má svého evropského skauta. Měl jsem štěstí, že Ottawa někoho hledala v době, kdy jsem se rozhodl, že bych chtěl, stejně jako můj bratr a táta, skauta dělat. Věděl jsem, že Ottawa bude skauta hledat, tak jsem přes různé kontakty o sobě dal vědět. Pak už šlo o to projít pohovory, kdy se mimo jiné například ptají na vaše názory na tuhle práci, zajímá je váš pohled na hráče. Dělal jsem přijímací pohovor na dálku písemně a přijali mě.  

Kolikrát už jste letěl do Kanady?
Zatím ani jednou (směje se). Moje práce není o létání do Kanady, ale o sledování zápasů hlavně v Česku a Slovensku. Za oceán se chystám teď v květnu. 

Skauta děláte od loňského léta. Předtím jste uzavřel své ambice hrát profesionálně hokej. Proč jste se k takovému kroku rozhodl v takhle mladém věku?
Sebekriticky jsem uznal, že nemám na to hrát na nejvyšší úrovni, o které každý hokejista sní. Proto jsem se rozhodl vydat jinou cestou. Takhle jednoduché to bylo (usmívá se).  

Hráče zastupují agenti. Vy klubu hráče doporučujete, oni nabízejí. Musíte odolávat jejich tlaku?
Na mě agenti netlačí (směje se). Oni vyjednávají svým hráčům v klubech podmínky. Já jezdím hráče pozorovat. Většinou sleduji ročníky před draftem NHL. Vytipovávám šikovnější hráče. Ke konci sezony se jejich seznam sužuje. Hráč, kterého můžu doporučit do NHL, musí kromě hokejové šikovnosti mít také dobrý charakter jako člověk. Agenti hráče vyzdvihují, já musím posuzovat hráče střízlivým pohledem. Když mi agent tvrdí, že má hvězdu a já ho pak třeba vidím osmkrát za sebou zahrát špatně, tak nezačnu tvrdit to samé co on…

Proplácí vám NHL, respektive Ottawa, náklady spjaté s vaší činností?
Klub se stará o to, abych svoji práci mohl dělat na sto procent. Takže veškeré náklady proplácí. 

Dá se skautováním slušně uživit?
Nestěžuji si (směje se). Splnil se mi sen. Jsem spjatý s NHL, dělám, co mě baví, cestuji a jsem dobře placený.

Máte letos tip na českého mladíka pro NHL?
Talenty český hokej má. Nějací kluci hrají ve Švédsku, zaujali mě hráči Sparty a Liberce. Jestli mám jmenovat, napadá mě Michal Teplý z libereckých Tygrů. 

Máte při svém cestovatelském vytížení čas sledovat kladenský tým?
Sleduji každý zápas na internetu nebo v televizi. V baráži jsem viděl v reálu jen domácí utkání s Pardubicemi. Kluci na extraligu rozhodně mají. Je jen na nich, jestli si tak skvěle rozehranou baráž sami pokazí. Zároveň hodně mladých kladenských hráčů se musí v baráži ukázat v co nejlepším světle, aby s nimi klub v případě postupu v extralize počítal. 

Kdysi jste s nimi hrával. Nelitujete občas, že u spanilé jízdy baráží nejste?
Občas mě to zamrzí, ale víc jsem nad tím přemýšlel, když se ještě hrála základní část. Nelituju toho, že jsem se rozhodl pro skauting. 

-red-

havlujskaut

Skautská akreditace pro české turnaje

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí