Matěj Vejdělek na festivalu pořádá herecký kurz

Festival amatérského divadla Kladno 2019 nabízí tento víkend kromě představení amatérských souborů i různé workshopy. Jeden z nich se v neděli koná v budově hlavní scény Městského divadla Kladna (MDK). Herecký workshop neboli rychlokurz o divadelním projevu povede Matěj Vejdělek, herec a naše Tvář týdne zároveň.

Co je obsahem vašeho workshopu?
Na jevišti kladenského divadla se budeme čtyři hodiny věnovat základům herectví. Ve skupině zájemců, amatérských herců z festivalu, je ještě snad v tuto chvíli jedno místo volné. Zatím se přihlásilo devět lidí z deseti. A nejsem proti tomu, aby se do hlediště posadil někdo z diváků, pokud ho můj  workshop zajímá (usmívá se). Zkusíme si herecké techniky, jevištní mluvu, cítění kolegy na jevišti, takzvanou partneřinu, sáhneme si na práci s energií, podíváme se na herecký rytmus.

V divadle vás mimo jiných můžeme nově vidět v inscenaci Modrý pavilon, často se hraje úspěšná komedie Hra, která se zvrtla. Ta ostatně jde krátce po skončení workshopů. Nevysaje z vás tedy workshop energii?
S tím problém nemám. V komedii tolik energie ve své roli zase nevydávám. To třeba Jirka Hájek, který má zkušenosti s pedagogickým vedením, ji vydá nesčetněkrát víc. Rád připravuji mladé lidi na přijímačky na konzervatoř. Mám čas, takže volba padla na mne. 

V kladenském divadle končíte třetí sezonu. Proč jste si, Pražák, vybral zrovna Kladno?
To je otázka spíše pro našeho uměleckého šéfa Jardu Slánského. Ten mě viděl v Disku a nabídl mi angažmá v Kladně. Jemu mě, tuším, doporučila dramaturgyně Kristýna Čepková. Mě tenkrát natolik překvapilo, že za mnou někdo z divadla přišel ještě před koncem studií, že jsem nabídku spontánně přijal (směje se). Přilákal mne taky nový kladenský soubor. 

Jaké byly ty tři sezony?
Naprosto skvělé. Naučil jsem se líp hrát. Díky tomu, že jsme z většiny mladý soubor, rosteme herecky sezonu po sezoně spolu. Někam směřujeme. To se mi líbí. Pořád mě kladenské divadlo moc baví. Příští sezonu nás čekají parádní tituly, které si nechci nechat ujít, a když si spočítám, že další dvě sezony v některých budu obsazen, tak mám jistotu, že v tomhle skvělém souboru ještě nějaký rok něco pěkného zažiji. 

-red-

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí