Jiří Ondráček: Je nutné si dát pozor na Rusy

Tenhle kladenský rodák se rok od roku v hokejovém světě jako čárový rozhodčí propracovává na samotný vrchol. Za sebou má mládežnické šampionáty i letošní extraligové finále mezi Třincem a Libercem. Ode dneška je součástí mistrovství světa na Slovensku. Poprvé ve své kariéře bude hlídat dění na ledě při utkání na dospělém šampionátu. Tváří týdne je Jiří Ondráček (28). 

Na co se hlavně připravujete v zápasech, kterých se zúčastníte?
Počítám s tím, že budou mnohem silovější než mládežnická utkání na šampionátech. Jestliže mládežníci jezdí nahoru dolů, pak dospělí hokejisté na téhle úrovni hrají pro rozhodčího nesmírně náročný chytrý hokej. V juniorském hokeji se můžeme soustředit na hráče kolem puku, u mužského hokeje je nutné sledovat, co se děje i mimo tyhle situace. Ti nejlepší mají v hlavách dopředu několik variant, co s pukem udělají, kam ho pošlou, jakou herní situaci tím vytvoří a co z ní poté vytěží. My musíme předvídat vývoj hry když ne stejně, tak hodně podobně.

Na rozdíl od nich si neodpočinete střídáním...
Jsme v zápřahu po celou dobu. Neodpočineme si ani při přerušení hry, kdy já jako čárový doprovázím střídající hráče z ledu a dávám pozor, aby nedošlo s protihráči k nějakému konfliktu. Trošku si odpočineme při komerční přestávce (usmívá se). 

Šarvátky řešíte s nasazením vlastního těla. Rozdáte taky nějakou tu ránu?
Nevědomky při uklidňování šarvátek jistě ano. 

Narážím na hráče Liberce Vlacha, který si v médiích postěžoval, že jste mu ve finálové sérii vrazil třikrát pěstí...
Také jsem tohle slyšel, ale vůbec si nic takového neuvědomuji. Vím jen, že jsem o něj zavadil nárameníkem...

Kdo z týmů to bude podle vás řezat na mistrovství nejvíc?
Coby rozhodčí si musím dát pozor při šarvátkách Rusů. To jsou všichni kladiva.

Na který tým se těšíte, že ho budete "pískat"?
Na Slováky. S těmi si můžu promluvit ve svém rodném jazyce a oni dobře vnímají, co jim chcete říct. Jde nejčastěji třeba o upozornění, že se na někoho zaměřil hlavní, takže by se měl ten dotyčný hráč zklidnit. 

Na šampionátu jste i v roli náhradního rozhodčího, který sedí při utkání na tribuně a je v pohotovosti, kdyby bylo potřeba kolegu vystřídat. Jak to v takovém momentě vypadá?
V šatně si na sebe vezmeme spodní výstroj s kalhotami. Dojde-li k nutnosti nahradit kolegu, hra se nepřeruší, dál rozhodují místo ve čtyřech pouze ve třech a já mezitím seběhnu do šatny a obléknu na sebe celý vršek, helmu a obuji brusle.

Proč nejste hlavní sudí?
Mně zatím moje kariéra čárového vyhovuje. Dostal jsem se až na mistrovství světa a mým snem je rozhodovat na olympiádě. Třeba někdy bude šance zkusit i hokej v Americe. Kdybych se chtěl nyní stát hlavním, pak bych musel na dva roky sestoupit z extraligy do první ligy. To je pro mě v současné době ztráta, protože bych vypadl z mezinárodní scény.

V civilním zaměstnání pracujete v kladenské třídírně baterií. Jak nejraději dobíjíte svoje baterie v těle?
Sportem (směje se). Rád si jdu zahrát tenis. Na šampionátu si v hotelu přečtu knihu, podívám se na film, půjdu s kolegy na kafe nebo na pivko. Tedy na pivo jen tehdy, nebudeme-li druhý den pískat. Partu máme na Slovensku dobrou. 

Kdo si na Slovensku dojde pro zlato?
Rusko. Viděl jsem jeho tým osobně v zápase a mají hodně silnou sestavu. My bychom mohli do medailových pozic promluvit. Na rozdíl od Finů, kterým letos nevěřím.

-red-

 

 

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí