Jan "Miki" Krafka: Mikim jsem úplně posedlý

Městské divadlo Kladno uvede zítra večer světovou premiéru hry Jak umřít na rokenrol (začátek v 19.00 hod.), inscenaci o životě a smrti legendárního rockového zpěváka Mikiho Volka. Hlavní roli v ní obsadil a naší Tváří týdne je herec Jan Krafka (54).

Proč hra o Mikim Volkovi a proč v Kladně?
To je otázka spíše na režiséra Mirka Hanuše, který to celé vymyslel. Co vím, tak tenhle jeho nápad vznikl někdy před patnácti roky v Kladně, kdy jsme spolu dělali Šakalí léta. V té době asi začal na Mikim dělat, aby mi v tomhle mém věku řekl, že má hru v šuplíku a že jsem do role Mikiho dorostl věkem (směje se). 

Co vám o hře pan Hanuš řekl jako první?
Že v ní bude dvanáct pecek od Mikiho Volka. Takový malý koncert. Něco prý do toho občas řekněme. Nakonec je z toho pětačtyřicet stran textu monologu i dialogu. Takže docela nářez (usmívá se). Dlouho jsem takhle intenzivně nezkoušel. 

Když byl Miki na vrcholu slávy, vy jste zhruba v té době přišel na svět. Potkal jste se s Volkem osobně, než v devadesátých letech zemřel?
Nepotkal, ale byl jsem koncem sedmdesátých let na jeho koncertě s Olympikem v Lucerně. A byl úžasný. Nejsilnější zážitkem pro mě byly jeho zčesané vlasy přes černé brýle, které nikdy nesundal, a jeho neskutečný pohyb při zpěvu. 

Když jste roli zkoušel, vcítil jste se do postavy, chodil jste třeba stále s černými brýlemi?
To ne, ale doma jsem mluvil v replikách Volka. Mikim jsem úplně posedlý. 

Na Mikiho do divadla jistě přijde vaše a starší generace diváků. Proč by na hru Jak umřít na rokenrol měli přijít mladí?
Ať přijdou poznat, jaký byl král českého rokenrolu. Na konci je nejen pro ně jedno důležité Mikiho poselství. Přijďte se podívat (usmívá se).

-red-

mikivakci

Miki Krafka v akci


Počasí Kladno

Předpověď počasí