Vladimír Líba: Odhalíme mozaiku a Strážce Podprůhonu

Kladenské dvorky 2019 právě dnes večer startují promítáním filmu o konci těžby uhlí na Kladensku v podprůhonském Amfiteátru. Nejen na zahájení, ale také po zbylé dva víkendové dny na jejich hladký chod jako vždy dohlíží jeden z hlavních pořadatelů Vladimír Líba.

Loni se dvorky nesly v duchu vzniku Československé republiky. Jaké ústřední téma jste zvolili letos?
Jednoduše Podprůhon. Rokem 1769 je totiž datována první parcelace na území budoucího Podprůhonu. Letos tedy slavíme čtvrt tisíciletí od jeho prvního osídlení. A navíc Podprůhon je domovem Kladenských dvorků.

Dvorky, to jsou především výtvarníci, hudebníci a fotografové. Představíte čtenářům ty nejzajímavější novinky?
Různí výtvarníci ztvárnili na ulici Strážce Podprůhonu pány Kolmistra, Burgra, slévárnu Benedu či Kulatou bábu. Ty slavnostně odhalíme dnes večer. Na domě v ulici Bukovská 3348 je nově trvalá mozaika připomínající výročí Podprůhonu. Odhalíme ji zítra na začátku slavnostní vernisáže. Ze sobotního programu doporučím například Oskara Petra se vzpomínkou na Marsyas, po nich vystoupí kapela Lucie revival. Jděte se podívat na dvorek k Jedličkům, tam stojí za poslech třeba zemitá dechovka. V neděli na Bukovce zazní projekt Knopfler Night našeho souseda Johnyho. Na dvorcích mají premiéru. A na závěr zahrají klasičtí Rangers. Letos jsme navíc zaznamenali neobvykle velký zájem výtvarníků. 

Představíte Kladenské dvorky 2020?
Nepředstavím a neprozradím. Stále žijeme tímto ročníkem, pak si tradičně dáme prázdniny a potom začneme pracovat na dalším ročníku (směje se). Nějaké nápady samozřejmě máme. Možná ekologické téma, možná voda... 

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí