Vladimír Dufek: Fotbal ve Velké Dobré na vymření není

Třicet let předsedoval fotbalovému klubu ve Velké Dobré a ke stému výročí, které není tuto sobotu, ale slaví se, svou bafuňářskou funkci pokládá. Tváří týdne je kovaný Doberák Vladimír Dufek (60). 

Původně pocházíte z Malé Dobré. Měli jste v ní také fotbalový klub?
Měli, ale ten dávno zanikl. Jenomže jeho existencí a zánikem před válkou vznikl guláš v tom, kdy vlastně máme v Dobré slavit kulatá výročí našeho současného fotbalového klubu. Mnohdy se totiž slavilo, i když se slavit nemělo (směje se). Publicista Mirek Oliverius správné datum vypátral a o našem fotbale napsal knihu, která právě k oslavám stého výročí vychází. Hned na jejím začátku rozklíčoval, proč jsme slavili ve špatných letech, a že asi posledních deset let slavíme dobře. 

Za Velkou Dobrou jste hrával. Na který moment ze své kariéry nezapomenete?
Na zápas, v němž jsem shodou okolností, a už ani nevím přesný důvod, nenastoupil. Byl jsem dorostenec a áčko hrálo v Družci o postup do A třídy. Oni mohli postoupit také. Měli dokonce připravenou kapelu, aby jim slavnostně zahrála k postupu. Jenomže nevyhráli (směje se). 

Jak budou oslavy zítra vypadat?
Prosadil jsem, abychom nezvali všelijaké internacionály, "Amfory" a podobná seskupení. Rozhodli jsem se slavit takzvaně rodinně. V rámci sportovního programu oslav se představí naše mládežnické týmy v exhibičních zápasech s tuchlovickou mládeží. Po nich se na trávníku ukážou všichni fotbalisté, kteří Dobrou prošli. Od starých pánů po současnost. Rozdáme si to proti sobě. Modří proti bílím. Oslavy se odehrají pouze na hřišti, a to i s večerní zábavou. Kdo čeká ohňostroj, ten se nedočká.

Předsedou jste se stal ve svých třiceti letech. Nebylo to brzy?
Bylo. Tím předčasně skončilo moje hraní. Bylo mi totiž hloupé se jako předseda k zápasům nominovat, tak jsem hráčskou kariéru ukončil. 

Co jako předseda považujete za svůj nejlepší počin pro klub?
Jsem pyšný na to, že jsem přesvědči naši obec, aby koupila od klubu sportoviště. Tři čtvrtiny prostředků jsme jí vrátili a obec se smluvně zavázala, že je proinvestuje do nových kabin i tribuny. Ten, kdo přijde na post předsedy po mně, už se například nemusí díky tomu starat o sekání trávy. 

Kam směřuje fotbal ve Velké Dobré, nevymře pro nedostatek hráčů?
Věřím, že ne. Jenom máme trochu problém dotáhnout děti do dorostu, ale áčko funguje dobře. Fotbal v Dobré určitě na vymření není. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí