Pilot Petr Minařík: Není dobré spoléhat se celý život na jediný příjem

Velká letadla pilotuje šest roků. Kapitán Petr Minařík (32), rodilý Kladeňák, ovšem kvůli koronaviru do kabiny letounu neusedl již téměř rok. Jak žije pilot přikovaný k zemi, na to jsme se ptali za plotem ruzyňského letiště…

Kdy jste naposled někam letěl na pozici pilota?
Poslední let jsem absolvoval loni, devátého března. Přes léto se sice trochu létalo, ale protože létám pro zahraniční společnost a z Rigy nebo z Tallinu, tak to zvládali místní piloti. Ze třiceti šesti letadel nám létaly čtyři… My, cizinci, jsme zůstali doma.

Proč nelétáte v Česku?
Z Česka jsem odešel před pěti roky. Zahraniční dobrodružství má sice spousty minusových bodů, ale také velké kouzlo (usmívá se). V Česku jsem začínal na Airbusu, a když ho tenkrát po dvou rocích Travel Service rušil, chtěl jsem na něm zůstat. Takže mi nezbylo, než odejít do zahraničí.

Věříte, že se létání vrátí brzy do doby před koronavirovou pandemií?
Věřit můžu, ale netuším, co bude. Nikdo to neví. Naděje tu je. Opět bych měl snad brzy usednout do kokpitu.

Našetřil jste si tolik, že můžete zůstat tak dlouho bez příjmu?
Naštěstí se mi našetřit povedlo, ale zároveň se nám rozluští rodinný rozpočet. Museli jsme odložit stavbu domu.

Čím trávíte volný čas?
Po šesti rocích ho věnuju rodině, což se mi dlouho předtím nedařilo. Loni v červenci se nám narodilo třetí dítě, synovi jsem pomáhal s přijímačkami na sportovní gymnázium. Pomáhal jsem manželce. A chtěl jsem začít učit u tchána v autoškole. Druhá vlna zavírání provozoven mi to zhatila. Ale jednou se tomu nebráním (usmívá se).

Než jste se stal pilotem, musel jste vynaložit nemalou částku. Můžete prozradit, kolik to bylo?
Než jsem mohl začít pilotovat dopravní letadlo, stálo to řádově miliony korun. Pohybuje se to v celkovém rozpětí dva až čtyři miliony korun. Padlo na to veškeré mé spoření a na zbytek se složila celá moje rodina včetně babiček. Po těchto investicích jsem na práci čekal tři a půl roku. Pro nováčka tehdy bylo těžké dostat se do letadla. Přitom jsem vystudoval vysokou školu. Všechno jsem naštěstí už splatil. Jenom třeba za licence jsem byl minus dva a půl milionu korun.

Vzal jste si z krize nějaké poučení?
Uvědomil jsem si, že není dobré spoléhat se celý život na jeden jediný příjem.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí