Krajská hygienička uklidňuje: Očkovat se mohou i lidé, kteří covid-19 prodělali

S nárůstem očkovaných lidí proti covidu-19, zvláště ve zdravotnictví se objevují i případy, kdy se očkovaní potýkají s atakem téhle virové choroby. Nejen na otázku, zda je vhodné se nechat očkovat po prodělání covidu, ale i na další zajímavá témata jsme se ptali krajské hygieničky Lenky Duchajové, vedoucí protiepidemického oddělení okresu Kladno.

Mezi zdravotnickým personálem se objevují případy, kdy lidé několik dnů po očkování onemocní covidem. Jak na to Krajská hygienická stanice (KHS) reaguje?
I KHS eviduje tyto případy. Je však třeba mít na paměti, že očkované osoby nejsou po první dávce dostatečně chráněny, aby se nemohly nakazit, natož pak takto brzy po aplikaci. Právě proto výrobci rozvrhují očkování do dvoudávkového schématu. Doplňuji, že i pro očkované osoby stále platí omezení a zákazy stanovená vládními protiepidemickými opatřeními.

Doporučujete očkování i tomu, kdo v uplynulých devadesáti dnech covid prodělal?
Prodělané onemocnění covid-19 není kontraindikací očkování. Očkovat se tedy mohou i osoby, které covid-19 již prodělaly, avšak nejdříve až za tři měsíce po vyléčení, mimo jiné i z důvodu prioritizace dostupných dávek. Očkování i těmto lidem doporučujeme.

Říká se, že Kladno už je covidem téměř celé promořené. Patří podle vašeho mínění největší středočeské město mezi největší ohniska hrozby nákazou koronavirem?
Kladno  rozhodně není větším  ohniskem nákazy nebo větší hrozbou pro své občany než jiná větší či menší města v České republice. Kladno je velké město, v blízkosti Prahy, od toho se odvíjí i rychlost a míra komunitního přenosu covid-19.

Vláda prý chystá povolit sportování amatérů v uzavřených prostorách. Sportovci by se měli prokazovat negativním testem na covid nebo sportovat v rouškách. Máte v Kladně dost velký aparát na kontrolu plnění těchto podmínek?
Za dodržování nastavených podmínek po rozvolnění lockdownu bude zodpovídat vždy provozovatel daného sportovního zařízení. Každý přijatý podnět se snažíme vždy neprodleně prošetřit. Na kontroly mimořádných protiepidemických opatření naštěstí nejsou pracovníci KHS sami, spolupracujeme v tomto ohledu jak s Policií ČR, tak i s městskou policií.

Pomineme-li koronavirus, jaký hygienický či infekční problém je v číslech hned za touto novou epidemií? 
Již celý poslední rok se řeší primárně covid–19  v celé České republice,  a to i na Kladensku. Na první pohled to vypadá, jako by snad jiná infekční onemocnění ani neexistovala. Ale setkáváme se i nadále s alimentárními onemocněními, skupinou různých původců infekčních onemocnění přenášených stravou, hepatitidami, toxoplazmózou, legionelou a jinými.  Jsme rádi, že se do našeho kraje, prozatím, nevrátily spalničky.

Jsou například čísla počtu nakažených chřipkou nízká? 
To určitě. Šíření virů chřipky či původců alimentárních nákaz naštěstí nepřály podmínky vládou vyhlášeného lockdownu, kdy prostředí, v nichž k přenosu a šíření těchto nákaz nejčastěji dochází, provozovny veřejného stravování, hromadné sportovní či kulturní akce, ale i školství, byly téměř bez výjimek pozastaveny. 

Jan Murárik
Foto: archiv KHS

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí