Hostinský Peštál: Zlí lidé jsou někdy horší než pandemie

Patnáctým rokem provozuje Jaroslav Peštál (38) ve Vinařicích pivnici Beraník. V současné době už nefunguje přes povolené okénko, nýbrž jako buňka politického hnutí Chcípl PES.

Venku u plotu ještě stojí cedule s avizem na prodej přes okénko. Proč jste ho zavřel?
Nešlo to. Chvíli jsem uvažoval i o prodeji celého objektu, který mi patří, ale začaly se dít věci, které jsem ani ve zlém snu nečekal. Jakmile se rozneslo, že o něčem takovém uvažuji, tak se naplno projevila závist některých obyvatel obce. Na nikoho ukazovat nemůžu ani nechci, myslím si o tom své. Znají mě tady od malička, já znám většinu Vinařic, takže jsem si do jisté doby myslel, že mne tohle nepotká… Hospodu budu provozovat dál. Možná někdo z obce nekouše, že mě zavřená hospoda nepoložila, nevím. I když ty projevy závisti, nepřejícnosti se projevovaly dřív. Kromě ní se živím jako taxikář, provozuji autodopravu, pronajímám nad hospodou byty. Jestli tohle někomu v dnešní době tak vadí… Přitom pivnici jsem zdědil s osmimilionovým dluhem. Platím auto na leasing, hypotéku.

Dosáhl jste na nějaké státní kompenzace?
Na nic nemám nárok. Jdou mi jiné příjmy. Mě ta covidová doba úplně nepostihla.

Kdy na tom byla pivnice nejlépe?
Když jsme v roce 2006 otevřeli a poté dalších pět roků. Často bylo narváno. Pak to pomalu začalo ustupovat. Jestli to zavinilo zdražení sudového piva, zákaz kouření nebo měli lidi hlouběji do kapsy, těžko říct. Teď jsou více než třičtvrtě roku hospody nuceně zavřené, ale už předtím jsme byli zhruba na polovině toho, co jsme měli v tom nejlepším období Beraníka.

V současné době se hlásíte k hnutí Chcípl PES. Otevřete pivnici jeho členům naplno?
Nechci moc provokovat. Obávám se, že jde jen o slovíčkaření v zákoně. Nemyslím si, že založit buňku hnutí je stoprocentně legální. Přesto, že se k hnutí hlásím a jsme petičním místem, nebudu mít otevřeno každý den.

Kolik členů buňky v Beraníku registrujete?
Zatím se sem lidé chodí spíše podívat, poptat se, co a jak (usmívá se).

Kdybyste se neživil něčím dalším, provozoval byste v současnosti hospodu?
Asi ne. Zavřel bych to. Ono to není nejlepší ani v taxikařině... Odpadl noční život na diskotékách a v klubech. Jsme tak na padesáti procentech tržeb před pandemií. Dneska jezdí taxikem nejvíc ti, co zaspí do práce nebo potřebují na nákup. 

 

Jan Murárik

beran
Některým Vinařickým leží populární pivnice v žaludku...

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí