Věra Kučerová: Nemyslím si, že bude ročník hloupých dětí

Je ředitelkou soukromé Střední hotelové školy, Vyšší odborné školy a Jazykové školy na kladenském Floriánském náměstí. K tomu v evropském projektu MAP (Místní akční plán rozvoje vzdělávání) vede desítky mateřských i základních škol Kladenska. Věry Kučerové jsme se ptali, jak rok trvající vládní koronavirová nařízení ovlivnila její práci.

Co je hlavní náplní MAP?
Na Kladensku sdružujeme přes sedmdesát školských zařízení. Hlavní náplní je spolupráce a výměna zkušeností mezi jednotlivými školami. Mohu říct, že to funguje výborně. Rivalita šla stranou, všichni chtějí spolupracovat.

Vaší prvotní činností je starost o střední školu a její studenty. Jak se vypořádáte v téhle době s přijímačkami a maturitními zkouškami?
Využili jsme možnost neúčastnit se jako škola státních přijímacích zkoušek. Dáme šanci všem, kdo u nás bude chtít studovat. Standardně otevíráme jednu třídu s pětadvaceti studenty. V současné době je do prvního ročníku zapsaných třiadvacet studujících. Co se týče maturit, tak u nich se neustále mění pravidla. Víme, že do třiadvacátého července můžeme dělat ústní zkoušky. Praktické, například u stevardů, se uskuteční z ročníkové práce, kterou budou obhajovat.

Kromě stevardů či stevardek, z tohoto neodchozeného maturitního ročníku vzejdou také absolventi cestovního ruchu a gastronomie. Naučili se něco, když loni ani letos do školy téměř nechodili?
Tak dramatické to nebude. Téhle generaci se otevírají nové možnosti i prostory. Dostanou šanci vystudovaný obor většinou dělat po svém.

Pustila byste studenty hned teď do škol?
Ne! Bála bych se o ně i o náš učitelský sbor. Pro mě je zdraví na prvním místě. Říká se, že to bude ročník hloupých dětí, ale já si to nemyslím. Záleží na každém, jak se bude pohybovat v praxi.

Zasáhl covid výrazně vaši školu?
Zasáhl. Několikrát jsme prodělali karanténu. Střední školy jsou podle mne semeniště virů. Méně to je na prvních stupních základních škol.

Jste připravení na testování studentů?
Myslím si, že testování zvládneme bez problémů vlastními silami.

Víte už, co dělat s biodpadem, který vznikne po testování?
Očekávám, že k tomu dostaneme pokyny. Zatím se tím asi nikdo nezabýval.

Jste zastáncem očkování?
Už mám druhý termín.  Chtěla jsem se nechat naočkovat. Značku vakcíny jsem neřešila.

Co vám, jako provozovatelce střední školy, rok s koronavirem dal za zkušenosti?
Zlepšila jsem své dovednosti v počítačové technice. Rozšířila jsem si obzory. A uvědomila jsem si, jak důležité jsou fyzické sociální kontakty.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí