„Ťapina“ Vinš: Jarda Jágr mě mile překvapil

Těžko byste hledali hokejistu, který v kladenském dresu odehrál tolik mistrovských sezon jako on. Působením v prvním mužstvu Poldi mezi roky 1965 – 1986 se zařadil mezi legendy hokejového Kladna. V minulých dnech jej Jaromír Jágr v médiích jmenoval mezi třemi Kladeňáky, kteří jeho kariéru pozitivně ovlivnili. Vedle Milana Nového a Vladimíra Kameše se vyjímalo jméno obránce Jaroslava Vinše (73) řečeného „Ťapina“.

Překvapil vás Jaromír?
Velmi a mile. Už jsem mu vzkázal poděkování (usmívá se). Ale pořád mi neřekl, čím jsem si tuhle poctu zasloužil.

Nikdy jste se s Jaromírem nebavili o tom, že byste na jeho kariéru měl pozitivní vliv?
Ne, nikdy (přemýšlí). Ani jsme se nemohli potkat na ledě. Já skončil o dva roky dříve, než Jarda začal hrát za áčko. Fakt je, že nějaký čas hráli s mým synem jako mladí v jedné lajně. Ale ani v té době jsem na Jardu nemohl nikterak zapůsobit. Možná někdy někde zmínil, že když se chodil na nás v lize dívat, líbila se mu moje speciální klička. Jsem pravák, takže když na ni při zápase došlo, naznačil jsem, že udělám kličku doprava, a když jsem cítil, že mi ji protihráč zbaštil, prudce jsem ji udělal doleva (směje se). Ale až Jardu příště potkám, už se ho na to zeptám.

Co jste dělal po skončení kariéry v polovině osmdesátých let?
Hrál jsem ještě několik sezon za Beroun a začal jsem pracovat jako šéf sportovišť, která spravovala Poldovka. Od roku 1990 jsme s Vojtou Volfem spolumajiteli hospůdky a posilovny v jednom objektu na Sletišti. Byla první soukromá v Kladně a na cvičení jste se museli zapsat do pořadníku.

Užíváte si?
Užívám si neustálou prací. Kolem svého domu, kolem posilovny a kolem chaty v jižních Čechách. Nenudím se (usmívá se).

Vizitka Jaroslava Vinše: 5x titul s Kladnem, 2x s Duklou Jihlava, 1x vítezství v Lize mistrů evropských zemí.

Jan Murárik

vinsklicka
Bývalý skvělý obránce předvádí pro Vaše Kladno svou pověstnou kličku...

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí