Marcel Kučera: Projekt Trenéři ve škole má smysl

S novým školním rokem ožil v Česku projekt, jehož cílem je rozhýbat na základních školách všechny děti prvních a druhých tříd. Jmenuje se Trenéři ve škole a v Kladně ho má na starost Marcel Kučera.

Jak jste se k projektu dostal?
Našel jsem ho na internetu a při sledování prezentace jeho zakladatelů jsem si uvědomil, že to je přesně ta cesta, kterou bychom se vůči dětem ve školním věku měli vydat. Pohybová zdatnost jako taková je u nejmladší generace rok od roku horší a horší. Oslovil jsem s myšlenkou zavést tento projekt v Kladně radu města a uspěl jsem.

Dalo velkou práci přemluvit zástupce všech patnácti základních škol v Kladně, aby se k projektu přidali?
Vydal jsem se do každé školy zřizované městem osobně. Šel jsem za ředitelkami a řediteli s nabídkou pomoci, ne s povinností se připojit. Jsem rád, že se zapojili všichni. Kladno díky tomu patří v Česku k výjimkám.

Měl jste na začátku dostatek trenérů?
V době, kdy jsem školy obcházel, tak jsem neměl ani jednoho trenéra. V současné době je do projektu aktivně zapojeno přes dvacet trenérů a trenérek z různých kladenských klubů a sportovních odvětví. V nejbližší době projdou další trenéři povinným školením.

Je daná jednotná metodika nebo si každý z trenérů tvoří vlastní náplň hodiny tělocviku?
Jde o jednotný smysl, který je od zakladatelů velmi propracovaný. Mají úžasné metody, jak zaujmout a zapojit do pohybu všechny, i ty méně zdatné či běžně nesportující děti. Nejde o nábory do sportovních klubů! Trenéři ukazují dětem prvky z jednotlivých sportů v rámci všeobecného rozvoje pohybu a je možné, že se v budoucnu děti samy rozhodnou pro aktivní zapojení do nějakého sportu a budou ho dělat pravidelně. Základem je děti zaujmout a vytvořit kladný vztah k pohybu. V projektu vidím přínos pro všechny strany. Žáci zažívají pestré hodiny tělocviku, učitelky získávají inspiraci a kluby mají využití pro své trenéry. Vize do budoucna je posunout projekt i mezi děti z vyšších ročníků, a obsáhnout celý první stupeň základních škol.

Kolik hodin týdně se trenéři žákům věnují?
Zhruba šedesát hodin. V průměru čtyři hodiny na každé škole. Doporučuji podívat se na naše stránky www.treneriveskolekladno.cz

Trenéry financují kluby, anebo jde o jejich bezplatnou dobrovolnou činnost?
Projekt zastřešuje i financuje město jako zřizovatel základních škol. Trenéři za svou činnost dostávají finanční odměnu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí